IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колеблива щатска търговия и нови рекорди при златото и среброто

При липса на важни икономически новини фондовият пазар затвори с леки понижения

23:11 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колеблива щатска търговия и нови рекорди при златото и среброто

След негативно начало и излизане за кратко на положителна територия американските борсови индекси в крайна сметка завършиха сесията със загуби. 

Въпреки че е на път да завърши месец септември с най-добро представяне от 1939 г. насам, индексът Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0,4% до 10 813 пункта. Широкият S&P 500 падна с 0,6% до 1142 пункта, а Nasdaq Compostite изгуби 0,5% до 2369 пункта.

Все пак имаше и печеливши. На зелено приключиха акциите на Southwest Airlines, поскъпнали с 8,75%, след като стана ясно, че компанията ще придобие AirTran Holdings (+61,3%) за около 1,4 млрд. долара. Книжата на Unilever пък добавиха 1,16 на сто към стойността си, като оптимизмът по позицията бе породен от предстоящо придобиване на американската компания Alberto Culver за 3,7 млрд. долара.

Друга голяма сделка също се оказа с положителен резултат за позицията на купувача – акциите на Wal-Mart се покачиха с 0,39%, след като компанията оповести, че ще плати 4,2 млрд. долара за южноафриканска верига магазини. 

И докато в понеделник пазарът беше движен единствено от новините за големи сливания и придобивания, то в предстоящите дни се очаква поредица от икономически данни, които вероятно ще определят с по-голяма увереност посоката занапред. Предстоят доклади за потребителското доверие, цените на жилищата в големите американски градове, молбите за помощи при безработица, окончателната оценка за БВП на САЩ за второто тримесечие и др. 

При петрола първата сесия за седмицата също не донесе особено голямо изменение в цената. Суровината се покачи с 3 цента на New York Mercantile Exchange до 76,52 долара за барел с доставка през ноември.

Златото пък успя да постигне поредния си рекорд, също с лека ценова промяна – отбелязано бе покачване с 50 цента, или по-малко от 0,1%, до 1298,60 долара за тройунция. С 0,1% поскъпна и среброто, достигайки до 21,47 долара за троуйнция, което, по данни на MarketWatch, представлява 30-годишен рекорд на затваряне за метала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още