IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад обвини Белия дом, че не е действал достатъчно бързо при разлива

Мобилизацията на някои ресурси за справяне с разлива се е забавила, отбелязва комисията, разследваща случая

10:30 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доклад обвини Белия дом, че не е действал достатъчно бързо при разлива

Администрацията на Белия дом е била твърде оптимистично настроена относно способността на петролната компания BP да се справи с петролния разлив в Мексиканския залив и е спряла оценките на правителството за инцидента, които е можело да доведат до по-бързи действия.

Това е заключението на комисията, специално назначена от президента Барак Обама да проучи инцидента с разлива, предаде Ройтерс. Докладът може да окаже негативен ефект върху борбата на демократическата партия да задържи контрола в Конгреса на изборите на 2 ноември.

През първите десет дни на разлива отговорните власти са били твърде оптимистично настроени и почти през цялото време са отбелязвали, че са наясно за големината на разлива, но вярват, че BP ще го удържи под контрол, посочват от комисията.

В доклада се отбелязва, че мобилизацията на някои ресурси за справяне с разлива се е забавила.

Разливът, който започна след експлозия на платформа в залива през април, беше овладян чак в средата на юли. Той е оценен като най-големият край бреговете на САЩ.

Според доклада Националната администрация за океаните и атмосферата е искала да публикува някои от най-лошите си сценарии за инцидента в края на април или началото на май, но от Офиса за управление и бюджет към Белия дом са спрели публичното обявяване на информацията.

В същото време BP беше критикувана за това, че не дава вярна информация за количеството изтичащ петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още