IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системни грешки довели до разлива в Мексиканския залив

Ако не бъдат направени значителни промени в практиките на сектора и в политиката на правителството, такава катастрофа може отново да се случи

11:12 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Системни грешки довели до разлива в Мексиканския залив

Разливът в Мексиканския залив миналата година се дължи на „погрешни действия и пропуски“ на три компании - BP, собственика на платформата Transocean и доставчика на услуги Halliburton, се посочва в доклад на комисията, назначена от президента на САЩ Барак Обама с разследване на случая, предаде Washington Post.

Тези грешки се „коренят в системни недостатъци“ и може да се случат отново, пише в документа.

Според комисията експлозията на платформата, довела до разлива, не е била неизбежна, но представители и на трите компании не са обърнали внимание на предупредителни сигнали и не са взели предпазни мерки, които са щели да отложат завършването на платформата, но в същото време е можело да предотвратят инцидента.

Окончателният доклад на комисията ще бъде публикуван другата седмица. В публикувания сега откъс от него комисията предупреждава, че ако не бъдат направени значителни промени както в практиките на сектора, така и в политиката на правителството по отношение на него, такава катастрофа може отново да се случи.

В доклада се припомня и инцидент на платформа на Transocean в Северно море, станал в края на декември 2009 г., при който за малко е било избегнато случилото се на платформата в Мексиканския залив. Въпреки че от компанията отричат да има връзка между двата инцидента, според комисията основните факти в двата случая са еднакви. „Ако екипът на платформата е бил адекватно информиран за предишния инцидент и съответно обучен, събитията на Макондо (кладенецът в Мексиканския залив) можеше да се развият по много различен начин“.

По думите на един от председателите на комисията – Уилям Райли, експлозията отразява проблеми, които са характерни за индустрията като цяло, а не само за трите компании. От своя страна другият председател на комисията Робърт Греъм подчертава, че за катастрофата са допринесли и регулаторите, на които са липсвали правомощията, необходимите ресурси и технически знания за предотвратяването й.

Междувременно от Transocean и Halliburton се надпреварват да прехвърлят вината върху BP и регулаторите, а от Halliburton отправят и критики към разследващата комисия.

В изявление на вътрешното министерство на САЩ пък се посочва, че институцията от месеци работи усилено върху реформи в правилата за дълбоководните сондажи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още