IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата на Фед за изкупуване на активи ще намали безработицата с 1,5 п.п.

Това се посочва в доклад на институцията, според който мерките на централната банка са предотвратили и дефлационни процеси

13:06 | 29.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Програмата на Фед за изкупуване на активи ще намали безработицата с 1,5 п.п.

Двата кръга на програмата на Федералния резерв на САЩ за наливане на пари в икономиката на обща стойност 2,3 трлн. долара се очаква да намалят нивото на безработица в страната с 1,5 процентни пункта до следващата година и вероятно са помогнали за предотвратяване на дефлационни процеси, се посочва в доклад на централната банка, цитиран от Bloomberg.

“Широкомащабната програма на Фед за изкупуване на активи осигурява значителна подкрепа на реалната икономическа дейност и пазара на труда”, се посочва в документа, изготвен от анализатори на институцията.

В първия кръг от програмата Фед изкупи ипотечни облигации и държавни ценни книжа на стойност 1,7 трлн. долара до март 2010 г. в опит да цената на кредитите и да изтегли САЩ от рецесията. В началото на ноември Фед взе решение за допълнително изкупуване на държавни облигации за 600 млрд. долара, което ще бъде осъществено до юни тази година.

По-рано тази седмица Фед обяви след редовната си среща, че ще продължи да изпълнява програмата си по план, тъй като възстановяването на икономиката “продължава, но с темп, който е недостатъчен за значително подобряване на условията на трудовия пазар”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още