IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори съдят BP за измама във връзка със спазването на мерки за безопасност

Вследствие на инцидента акциите на компанията се сринаха с 40% за няколко седмици

16:02 | 15.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Инвеститори съдят BP за измама във връзка със спазването на мерки за безопасност

Институционални инвеститори са завели дело срещу BP с обвинения, че компанията ги е лъгала за спазването на стандарти за сигурност, което е повишавало акциите на групата в продължение на три години преди експлозията на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив, предаде Bloomberg.

Институционалните инвеститори, сред които и държавните пенсионни фондове на Охайо и Ню Йорк, твърдят, че ръководството на BP ги е уверявало, че е „научило урока си“ след инцидента в рафинерия в Тексас, при който са убити 15 работници, а стотици са ранени. След избухването на платформата в Мексиканския залив през април 2010 г. обаче инвеститорите са открили, че компанията не е удържала обещанията си от 2007 г. да се фокусира върху сигурността и поддръжката на обектите си.

Делото за измама с ценни книжа е сред стотиците дела, заведени в щатски съдилища след потъването на Deepwater Horizon. В Ню Орлиънс е заведено общо дело пред федерален съд по различни обвинения, а акционери съдят компанията пред федерален съд в Хюстън.

По сегашното дело инвеститорите обвиняват компанията, че е нарушила законодателството на САЩ по отношение на ценните книжа, като ги е заблудила преди и след разлива. Акциите на BP паднаха с около 40% в седмиците след експлозията, заличавайки милиарди долари от общата пазарна капитализация.

Пенсионните фондове на Охайо и Ню Йорк искат за делото статут, който да се отнася за инвеститорите в американски депозитарни разписки за периода от 16 януари 2007 до 28 май 2010 г. По делото се търси и възстановяване на загуби за този период за щатските инвеститори, които са купили акции на компанията на пазари извън САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Kliment Bachev
преди 13 години
Американците няма да им простят лесно на ВР. Ще има да плащат още много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още