IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се надява Г-20 да постигне споразумение въпреки съпротивата на Китай

Китай се противопостави на някои от предложените индикатори за измерване на глобалните икономически дисбаланси, преговорите продължават и днес

11:56 | 19.02.11 г.
Германия се надява Г-20 да постигне споразумение въпреки съпротивата на Китай

Германия изрази надежди днес, че по време на срещата на Г-20 ще бъде постигнато споразумение относно измерването на глобалните икономически дисбаланси въпреки твърдата съпротива на Китай спрямо някои от предложените индикатори, съобщи Ройтерс.

Вчера Китай отхвърли плановете за измерване на дисбалансите да се използват реални валутни курсове и валутни резерви и посочи, че трябва да се използват по-скоро данни за търговията отколкото баланси по текущата сметка за измерване на икономическото изкривяване.

Евентуален провал да се постигне споразумение относно как да се измерват несъответствията в световната икономика би бил лош знак за процеса в Г-20, който има за цел да намери начини да се избегнат бъдещи икономически кризи.

Късно в петък след много часове изтощителни преговори участниците са по-скоро несигурни.

„Не мога да ви кажа какво ще стане утре. Никой не знае”, коментира пред агенцията един от тях, допълвайки, че Китай е била единствената страна, която се е противопоставила на приемането на списъка с индикатори.

Висшестоящ източник от Г-20 е коментирал днес, че преговарящите са работили цяла нощ, но не са успели да постигнат успех.

Въпреки това обаче докато министрите на най-мощните икономики в света се подготвят да продължат с работата си, немският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че имат „добър шанс” да намерят изход.

„Мисля, че ще постигнем споразумение днес относно това кои индикатори ще използваме, за да измерваме дисбалансите в бъдеще, за да предотвратим навреме неправилни развития, за да постигнем умерен ръст”, коментира Шойбле пред репортери.

Твърдата китайска позиция подчертава разногласията относно това как да се определят икономическите дисбаланси и да се предвидят мерки за тяхното коригиране, ключова цел на френското президенство на Г-20.

Според двама други източници от Г-20 преговарящите не са успели да постигнат споразумение и ще оставят задачата на финансовите министри да се опитат да постигнат споразумение за подробностите днес. Дори и така постигането на успех не е сигурно, допълват те.

Френският президент Никола Саркози, под чието председателство е Г-20 тази година, призова в петък министрите да не се увличат твърде много в спора за индикаторите и приветства факта, че Китай се е съгласил да бъде домакин на семинар на Г-20 относно реформата на международната парична система в Шънджън в края на март.

„Искам да избегнем ситуация, при която вашите дебати стигат до задънена улица в безкрайни дискусии за тези индикатори, които ни разсейват от основните неща”, каза Саркози по време на реч.

По думите му съвместният подход е единственият път напред. „Даването на приоритет на националните интереси ще е смъртта на Г-20”, заяви той.

Дори и да се постигне съгласие за всички измерители, няма признаци да са били повдигани въпроси за конкретни цели в числа.

„До април във Вашингтон за процеса за въвеждане на индикаторите ще се говори”, казва Шойбле.

Франция срещна съпротива и относно другите два приоритета на Г-20 – по-голяма прозрачност и регулация на цените на борсово търгуваните стоки и реформа на международната парична система.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още