IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Огромният бюджетен дефицит е най-сериозната заплаха за САЩ

Анализаторите на Националната асоциация за икономика на бизнеса са повишили прогнозата си за федералния дефицит за 2011 г. на 1,4 трлн. долара

10:08 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти: Огромният бюджетен дефицит е най-сериозната заплаха за САЩ

Огромният бюджетен дефицит на САЩ е най-сериозната заплаха, пред която е изправена икономиката на страната, показват резултатите от проучване сред анализатори, публикувани от Ройтерс.

Анализаторите на Националната асоциация за икономика на бизнеса са повишили прогнозата си за федералния дефицит за 2011 г. на 1,4 трлн. долара от предвижданите през ноември 1,1 трлн. долара.

На второ място като причина за опасения се посочва задлъжнялостта на щатските и местните власти, показва проучването, проведено между 25 януари и 9 февруари.

Прогнозата на анализаторите на асоциацията обаче е по-ниска от очакванията на администрацията на Белия дом за рекорден дефицит от 1,65 трлн. долара за тази фискална година, което представлява 10,9% от БВП на страната.

От Белия дом предлагат мерки за намаляване на дефицита с 1,1 трлн. долара в рамките на 10 години, но републиканците смятат, че това не е достатъчно. Те настояват администрацията да намали разходите си с 61 млрд. долара до септември и спорът вече заплашва да спре работата на правителството, ако демократите и Белият дом не се съгласят.

Анализаторите на асоциацията са променили становището си по отношение на програмата на Федералния резерв за наливане на допълнителни средства в икономиката чрез изкупуване на държавни облигации.

Ноемврийското проучване показа, че икономистите се опасяват, че програмата ще създаде инфлационен натиск. Сега обаче повечето от тях смятат, програмата на Фед или е намалила в известна степен риска от дефлация, или не е имала ефект върху инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още