IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама обеща промени в енергийната политика на САЩ

Евентуалното преизбиране на Обама на изборите през 2012 г. отчасти ще зависи от цените на бензина в страната и ефекта им върху икономиката

10:03 | 12.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Обама обеща промени в енергийната политика на САЩ

САЩ не могат да си „пробият“ път, за да излязат от енергийните си проблеми и трябва да започнат реформи за намаляване на петролната си зависимост, заяви в петък президентът на страната Барак Обама, обещавайки да направи всичко по силите си за стабилизирането на цените на горивата, предаде Ройтерс.

Евентуалното преизбиране на Обама на изборите през 2012 г. отчасти ще зависи от цените на бензина в страната и ефекта им върху икономиката.

На специална пресконференция, предназначена да успокои страховете на американците по отношение на високите цени на горивата, Обама е подчертал, че може да прибегне веднага щом е необходимо до стратегическите петролни резерви на САЩ.

Републиканците, които по време на кампанията за избиране на президент през 2008 г. наблягаха на плановете за нови сондажи, обвиняват сегашната администрация, че пренебрегва производството на петрол в страната.

По оценки на енергийното министерство на страната, публикувани тази седмица, средното американско домакинство ще харчи около 700 долара повече за бензин през тази година, отколкото през миналата.

В изказването си Обама е подчертал, че трябва да се направи нещо повече за осигуряване на енергийните нужди в дългосрочен план, тъй като САЩ контролира едва 2% от световните залежи на петрол, а използва над една четвърт от суровината в света.

Проучване на общественото мнение тази седмица показа, че делът на американците, които смятат, че САЩ вървят в грешната посока, се е увеличил със 7 процентни пункта до 64%. Като причина за този резултат се посочват растящите цени на горивата.

При идването си на власт Обама обеща широкомащабна ревизия на политиката на САЩ по отношение на енергията и климата, но усилията за законодателни промени бяха спирани в Сената. След това през ноември миналата година републиканците спечелиха междинните избори, което принуди Белия дом значително да свие предложенията си за промени в енергийното законодателство.

Сега обаче Обама сигнализира, че растящите цени на горивата може да дадат отново стимул за промени. “На всеки няколко години цените на бензина се покачват, политиците изваждат същите стари политически сценарии и след това нищо не се променя. След като цените се понижат отново, ние отново сме въодушевени, и след това, когато цените се повишат, изведнъж сме в шок“, е заявил той по време на изказването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
stanislavnba
преди 13 години
ти не си от тази планета не репортерите :).Съвсем правилно си е написано. Това че ти не го разбираш е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Пояснявам: Цените са следствието в случая, причината е именно това, накъде и как се движат.Както те, така и ние, прочее. Сиреч, останалият свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Вижте инересната "логика" в Щатите: "Проучване на общественото мнение тази седмица показа, че делът на американците, които смятат, че САЩ вървят в грешната посока, се е увеличил със 7 процентни пункта до 64%. Като причина за този резултат се посочват растящите цени на горивата." Значи, не движението в грешната посока било причина, ами растящите цени на горивата.УжасЪ! - Егати тъпотията в репортажа: Хората са споделили какво ги тревожи, а някойси го подменя с "причини" от указания вид.Не! Живеем на откачена планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още