IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността ще продължи да властва над щатските борси

Ключовото за пазарите събитие през тази седмица ще е лихвеното решение на Федералния резерв

08:09 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Несигурността ще продължи да властва над щатските борси

Несигурността ще продължи да властва на щатските борси и през следващите дни на фона на растящата политическа нестабилност в Близкия Изток, високите цени на петрола и тежките последици от унищожителното земетресение в Япония.

Високите цени на петрола от над 100 долара за барел поставиха инвеститорите на ръба и предизвикаха разпродажби на щатските борси през миналата седмица. Индексите все пак успяха да завършат сесията в петък с ръст, след като цените на петрола се понижиха рязко след тежкото земетресение в Япония, която е третият по големина потребител на суров петрол в света, след САЩ и Китай.

Цените на американския лек суров петрол се вдигнаха над 107 долара за барел през миналата седмица, но завършиха търговията в петък на ниво малко над 101 долара за барел.

Освен че ще следят цените на петрола, инвеститорите ще очакват изявлението на Федералния резерв във вторник и лихвеното решение на централната банка на САЩ. Основният лихвен процент в страната вероятно ще остане без промяна на рекордно ниското си ниво в интервала от 0% до 0,25%.

Акцент в тазседмичното заседание на Федералния резерв ще бъдат коментарите за растящите цени на петрола и потребителските стоки и за това как централната банка ще ги овладее.

В понеделник не се очакват важни икономически данни от САЩ и индексите вероятно ще са под влияние на случващото се на азиатските борси след земетресението в петък. То засегна и столицата около половин час преди края на борсовата сесия в Токио, като ускори понижението на индексите.

Пазарната реакция вероятно ще се базира на предварителните оценки за щетите за инфраструктурата в страната и предизвикателствата, пред които са изправени компаниите на борсата в Токио.

Във вторник излизат данни за активността във фабричния сектор в щата Ню Йорк, за която се очаква да се засили леко. След началото на сесията излизат и данни за индекса на пазара на имоти, за който се очаква да се повиши до 17 пункта през март от 16 пункта през февруари.

Час и половина преди края на сесията излиза и лихвеното решение на Федералния резерв.

В сряда идва ред на ключовите за жилищния пазар данни за новото жилищно строителство и разрешителните за строеж през февруари. Тогава ще стане ясно и изменението в цените на ниво производител, които се очаква да нараснат с 0,6% на месечна база през февруари.

Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица излизат в четвъртък, като се очаква броят им да се понижи леко до 387 хил. от 397 хил. за предходната седмица. Тогава се очакват и данните за инфлацията през февруари, като пазарните прогнози сочат ръст на цените на 0,4% на месечна база.

Последните икономически данни за седмицата са за индекса на водещите индикатори, който се очаква да се увеличи с 0,9% на месечна база през февруари, след ръст от 0,1% за януари. В петък икономическият календар не предвижда важни данни или събития.

Въпреки пораженията от миналата седмица водещите борсови индекси в САЩ остават на положителна територия за годината и все още са близо до най-високите си нива от юни 2008 г.

Dow Jones IA и S&P 500 са се покачили с около 4% през 2011 г., а Nasdaq Composite бележи ръст от над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още