IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво ще похарчат щатските компании рекордната си парична наличност?

Според някой прогнози след придобиванията и обратните изкупувания на акции компаниите ще увеличат дивидентите си до рекордни нива

20:48 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Средният дивидент на акция от S&amp;P 500 може да се увеличи до рекордните 31,07 долара през 2013 г. <i>Снимка: Sxc.hu</i></p>

Средният дивидент на акция от S&P 500 може да се увеличи до рекордните 31,07 долара през 2013 г. Снимка: Sxc.hu

Борсовите компании в САЩ натрупаха рекордната парична наличност от 940 млрд. долара след кредитната криза. Сега пред тяхното ръководство изниква въпросът за какво да я похарчат, и то в навечерието на годишните събрания на акционерите, пише Bloomberg.

Придобиванията станаха предпочитаният вариант за нейното изразходване, за което свидетелстват покупките на компании за 257 млрд. долара през това тримесечие. Това е най-високата активност на пазара на сливания и придобивания от рухването на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г.

Само през миналата седмица бяха обявени най-големите поглъщания от март 2010 г. насам, след като телекомуникационната компания AT&T обяви, че купува срещу 39 млрд. долара бизнеса на Deutsche Telekom в САЩ.

Другата опция за изразходване на голямата парична наличност станаха обратните изкупувания на акции. Компаниите в състава на щатския индекс S&P 500 са одобрили обратни изкупувания на акции през тази година средно с 38% по-големи в сравнение с предишната.

Следващата стъпка е увеличението на дивидентите, изплащани от тях. Най-големият производител на мрежово оборудване в света Cisco Systems обяви на 18 март, че ще изплати тримесечен дивидент за първи път в своята история.

Средният дивидент на акция от S&P 500 може да се увеличи до рекордните 31,07 долара през 2013 г., показва проучване на Birinyi Associates и Bloomberg.

Ръководството на компаниите в S&P 500 търси начини да увеличи възвръщаемостта за инвеститорите, след като постигна най-силния ръст в печалбата си от 1988 г. на фона на нулевите лихвени проценти в САЩ и благодарение на съкращенията на разходи.

Именно намаляването на персонала и нежеланието на компаниите да наемат нови служители е една от причините за високата безработица в САЩ, която кръжи между 9% и 10% през последната година и половина.

Над 139 компании в индекса S&P 500 се подготвят за годишна среща с акционерите през следващите два месеца, след като индексът почти се удвои през последните две години и печалбите на компаниите в състава му се насочиха към рекордни нива.

„Акционерите вдигнаха летвата”, казва Алън Гейл, главен инвестиционен стратег в RidgeWorth Capital Management. „Компаниите трябва да намерят начин за генериране на по-голяма възвръщаемост”, коментира той. „Идеята да се трупат пари в среда на нулеви лихвени проценти все повече изглежда неприемлива.”

Компаниите в S&P 500 натрупаха пари след кризата, докато печалбата на акциите в индекса скочи средно с 36% през 2010, което е рекорден ръст за последните повече от две десетилетия, показват данни на Bloomberg.

Компаниите увеличиха паричната си наличност в голяма степен и чрез съкращаване на своите капиталови разходи, които паднаха с 26% през 2009 г. – най-големият им спад от 1998 г. досега. Бизнесът в САЩ обаче планира да увеличат разходите си за машини, оборудване и имоти с около 22% през тази година.

За активността на пазара на сливания и придобивания помогна по-ниската пазарна оценка на акциите. Компаниите в S&P 500 се търгуват за средно 15,4 пъти своята печалба в сравнение със средно съотношение от 16,4 за периода от 1954 г. насам. В рамките на първото тримесечие стойността на поглъщанията се увеличи с 35% на годишна база. Цените на придобиванията надвишават пазарната оценка средно с 23%, което е най-малката премия от третото тримесечие на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още