IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на Wall Street се готвят за нови повишения на индексите

S&P 500 е на път да се издигне до най-високите си нива за последните три години, коментират анализатори

10:01 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Първото тримесечие се оказа най-силното за&nbsp;щатските&nbsp;борси&nbsp;от 1999 г. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Първото тримесечие се оказа най-силното за щатските борси от 1999 г. Снимка: sxc.hu

Въпреки неспокойната обстановка в Близкия Изток, дълговата криза в еврозоната и тежкото земетресение в Япония водещият борсов индекс в САЩ S&P 500 се повиши с близо 5% през първото тримесечие.

По-добрите от очакваното данни за пазара на труда в страната в петък помогнаха на щатските индекси да приключат миналата седмица с повишения, а първото тримесечие се оказа най-силното за тях от 1999 г. насам.

Икономическият календар за САЩ ще бъде оскъден през тази седмица и според анализатори цените на акциите ще продължат да се движат нагоре в очакване на новия отчетен сезон, който започва по-късно през този месец, пише CNNMoney. Според анализатори S&P 500 е на път да се издигне до най-високите си нива за последните три години през тази седмица.

Най-съществени през идните дни ще бъдат данните за бизнес активността в сектора на услугите, които излизат във вторник. За индекса, измерващ състоянието на сектора, се очаква да се повиши до 60 пункта през март спрямо 59,7 пункта през февруари. Стойност над 50 е признак за разрастване на активността.

Секторът на услугите е доминиращ в американската икономика и освен това е ориентир за потребителските нагласи. Това прави индекса на бизнес активността в него един от най-следените икономически показатели за САЩ.

Във вторник се очакват финансовите резултати на строителната компания Homebuilder KB Home, както и докладът от последната среща на Федералния резерв в средата на март.

В сряда единствените икономически данни ще бъдат тези за петролните запаси на САЩ, а в четвъртък излизат тези за новите молби за помощи при безработица. За тях се очаква да останат почти без промяна на ниво от 385 хил.

Малко преди края на сесията в четвъртък излизат и данните за потребителското кредитиране в САЩ през февруари, за което се очаква да се увеличи с още 4,8 млрд. долара.

В петък излизат данните за складовите запаси на веригите за търговия на едро, за които се очаква увеличение от 1% на месечна база.

Високите цени на петрола и засилващата се инфлация в световен мащаб ще останат сред факторите, които могат да обърнат посоката на щатските индекси.

Инвеститорите освен това ще следят за евентуални знаци от ръководството на Федералния резерв за това дали програмата за инжектиране на 600 млрд. долара в банковата система няма да бъде прекратена предварително. През тази седмица се очакват изказвания на председателя на Фед Бен Бернанке, както и на ръководителите на регионалните клонове на Фед в Атланта и Ричмънд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още