IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P предизвика паника на пазара с решението си да понижи перспективата на САЩ

Агенцията вече оценява като негативни изгледите за кредитния рейтинг на най-голямата икономика

17:26 | 18.04.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
S&P предизвика паника на пазара с решението си да понижи перспективата на САЩ

В ранния следобед на днешния ден пазарите по света бяха сковани от страх. Причина за това стана новината, че Standart&Poor's е ревизирала оценката си за перспективата пред кредитния рейтинг на САЩ до негативна.

Това предизвика сериозен пазарен трус, съобщава Financial Times.

Доходността по щатските правителствени облигации се повиши, златото отбеляза нов рекорд, малко под 1500 долара за тройунция, а сесията на американския пазар започна с рязък спад за индексите.

Оценката на агенцията охлади апетита за рискови активи на инвеститорите, които така или иначе бяха изнервени от влошаването на ситуацията на дълговите пазари в еврозоната.

“Вярваме, че съществува реален риск до 2013 г. законодателите в САЩ да не достигнат до споразумение за това как да разрешат средносрочните и дългосрочните бюджетни предизвикателства“, се казва в изявление на базираната в Ню Йорк рейтингова агенция, цитирано от Bloomberg.

„Ако не бъде постигнато споразумение и не бъдат предприети конкретни действия, това ще постави фискалния профил на САЩ в доста по-слаба позиция от други страни с ААА рейтинг“, допълват от агенцията.

Според представения в петък от президента Барак Обама проектобюджет през 2016 г. дългът на САЩ ще достигне 20,8 трлн. долара.

За прилагането на одобрения на 15 април от републиканците план, изготвен от председателя на бюджетната комисия на конгреса Пол Райън, дълговият таван трябва да се повиши най-малко до 19,5 трлн. долара. За момента той е 14,3 трлн. долара.

Към момента кредитният рейтинг на САЩ е най-високият възможен – ААА.

Новината за понижаването на прогнозата по щатския дълг идва в момент, когато слуховете за вероятното преструктуриране на гръцкия дълг стават все по-осезателни, а анти-европейската националистическа партия спечели силни позиции на изборите във Финландия. Това постави под въпрос доколко страните от еврозоната ще успеят да се споразумеят за спасяването на Португалия.

Световният индекс FTSE All World се понижи с 1,4%, докато в Ню Йорк S&P 500 отвори със спад от 1,5% заради опасенията на инвеститорите, че евентуално повишаване на лихвите по щатския дълг ще задуши възстановяването на най-голямата икономика в света.

Борсовите индекси в Европа също задълбочиха спадовете си, като час преди края на сесията на Острова FTSE 100 губи 2,2 на сто, немският DAX пада с 2,3 на сто, а във Франция САС 40 отсъпва с 2,6 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
I
преди 13 години
Когато производителите не искат да разменят стоките срещу хартиени пари без стойност, те отново се обръщат към златото - парите на Бог.Златото служи за пари и за размяна на стоки, и услуги. Не може да се печата, за разлика от доларите, еврото, паунда....Ето за това расте цената..защото запазва покупателната способност. Златото винаги не може да има нулева (0) стойност за разлика от хартиените пари без покритие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
proizvoditel
преди 13 години
Дааааааааа - много умно!златото е най-големия балон - е може би ще издържи повече, но за кво ти е нужно златото - нито е петрол да изгаря нито храна да я изядем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 13 години
С една дума, ако обобщим, - купувайте злато, момчетаТова му е спасението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
Идва QE 3. Крайно време беше. Вече даже не си играят да инсценират заплаха от терористи (кой ли им се вързва още), ами направо завъртат печатницата. Долара под левче до 2 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
aristotel
преди 13 години
Бен включвай печатницата и пускай ГУЩЕРИ. Пък да видим дали Китай ще пусне таралежи. Очаквам пълен срив на ХИМЕРИЙСКАТА икономика и след нея света ще се върне в 19 век с технологии на 21 ей на това му викам да живеем в ИНТЕРЕСНИ времена. А за бугария ами ние сме по-зле и от Гърция и Ирландия все сме на ""гол тумбак чивте ПИШТОЛИ"".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
metody72
преди 13 години
Може ли това да постави началото, на вдигането, на завесата която скрива реалността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още