IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще донесе ли поевтиняването на петрола ръст на щатските борси?

Динамиката в цените на енергийните суровини и металите ще бъде в центъра на внимание на Wall Street и през тази седмица

11:01 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Четири от петте борсови сесии на Wall Street през изминалата седмица бяха губещи и едва в петък добрите данни за пазара на труда в САЩ помогнаха на водещите индекси да постигнат леки повишения.

Фонд мениджъри коментират пред CNNMoney, че рязкото поевтиняване на петрола през последните няколко дни ще даде позитивна нотка на щатските борси през тази седмица. Спадът в цените на петрола е добър за икономиката на САЩ заради голямата зависимост на потреблението на домакинствата от цените на енергийните суровини.

Именно разходите на потребителите съставляват около две трети от американската икономика, която е най-голямата в света. Ето защо цените на петрола и данните за търговията на дребно и потребителското доверие в САЩ ще бъдат в центъра на внимание на Wall Street през тази седмица.

Инвеститорите също ще следят седмичните данни за молбите за помощи при безработица, след като през миналата седмица те се увеличиха значително. Това доведе до спад от 140 пункта във водещия борсов индекс Dow Jones IA в четвъртък.

Интерес ще представлява и цената на среброто, която падна с 25% в първата седмица на май, понижавайки се до 35 долара за тройунция от достигнатите в края на април близо 50 долара за тройунция.

Икономическият календар за САЩ започва с данните за цените на вноса и износа през април, както и за складовите запаси и продажбите на веригите за търговия на едро през март във вторник. Тогава медийната компания Walt Disney, която участва в индекса Dow Jones IA, ще публикува финансовите си отчети за първото тримесечие.

Преди началото на сесията в сряда веригата универсални магазини Macy's ще обяви финансовите си резултати за първото тримесечие, а след края на търговията излизат и тримесечните отчети на друга компания от Dow Jones IA – технологичният гигант Cisco Systems.

В сряда се очакват данните за търговския дефицит на САЩ през март, който според анализатори ще се разшири до 47,8 млрд. долара в сравнение с 45,8 млрд. долара през февруари.

В четвъртък идва ред и на седмичните данни за промяната в броя на американците, подали за първи път молби за помощи при безработица. Според прогнозите той ще намалее до 423 хил. в сравнение с 474 хил. за предходната седмица.

Ключови ще са данните за продажбите на дребно в САЩ през април, за които се очаква увеличение от 0,6% на месечна база в сравнение с ръст от 0,4% през март. За производствената инфлация се очаква да се ускори до 0,6% на месечна и 2,1% на годишна база през април.

Производителят на компютърни чипове Nvidia ще обяви тримесечните си отчети след края на сесията в четвъртък.

Седмицата ще приключи с данни за потребителските цени в САЩ през април, за които се прогнозира ръст от 0,4% на месечна и 3,1% на годишна база. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се очаква да остане почти без промяна на ниво от 70 пункта през май.

Пазарите ще следят с интерес и изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке за реформата във финансовия сектор на САЩ в четвъртък.

Широкият щатски индекс S&P 500 се понижи с 1,7% през миналата седмица, но се намира с 6,6% над нивата си от края на миналата година. Dow Jones IA загуби 1,3% на седмична база, а Nasdaq Composite – 1,6% , но бележат ръст от съответно 9,2% и 6,6% за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още