IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливо начало на борсовата седмица на Wall Street

Индексите се движат с леки изменения в сутрешната търговия, но цените на петрола и металите тръгнаха стремително нагоре

18:14 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нюйоркската фондова борса. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Нюйоркската фондова борса. Снимка: sxc.hu

Водещите борсови индекси в САЩ смениха на няколко пъти посоката си в началото на днешната сесия и се движат с минимални изменения на фона на подновените спекулации, че Гърция е изправена пред фалит.

Предпазливостта на инвеститорите дойде на фона на поредното понижение на кредитния рейтинг на Гърция днес, което причини разпродажби на акции на европейските борси.

Цените на петрола и среброто обаче поеха стремително нагоре, след като паднаха рязко през миналата седмица.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,1% до 12 624 пункта час и половина след началото на търговията. Широкият индекс S&P 500 се повишава с 0,1% до 1 341,53 пункта, подкрепен най-вече от доброто представяне на финансовите компании.

Междувременно индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добавя 0,2% до 2 832 пункта.

Сесията в петък завърши с повишения и бе първата печеливша за щатските акции през миналата седмица. За това помогнаха данните за 244-те хиляди нови работни места, разкрити от американската икономика през април.

Поскъпването на американския лек суров петрол с 2,2% до 99,34 долара в днешната сесия на Нюйоркската петролна борса подкрепи енергийните компании. Междувременно цената на среброто скача с 5,1% до 37 долара за тройунция, а златото се търгува с повишение от 1% до 1 505,20 долара за тройунция.

Акциите на  Hertz поскъпват с повече от 3%, след като компанията за отдаване на автомобили под наем обяви ново предложение за придобиването на своя конкурент Dollar Thrifty. Книжата на Dollar Thrifty междувременно поскъпват с близо 12 на сто.

Икономическият календар за САЩ днес не предлага данни, но по-късно през седмицата излизат важни данни за продажбите на дребно, инфлацията и потребителското доверие в страната.

Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни ценни книжа се повишават леко до 3,17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още