IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за заетостта в САЩ предизвикват опасения за възстановяването

Данните ще засилят и страха от „двойна рецесия“, въпреки че е по-вероятно икономиката да продължи да нараства, но с анемичен темп, посочва FT

11:59 | 04.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за заетостта в САЩ предизвикват опасения за възстановяването

През май в САЩ са създадени едва 54 хил. нови работни места – данни, които потвърждават, че възстановяването на най-голямата икономика в света е в застой, пише Financial Times.

Нарастването на новите работни места беше далеч по-слабо от прогнозираните 165 хил. нови работни места и е под средно месечния ръст за 2011 г. от 182 хил. През май безработицата се повиши с 0,1% до 9,1%.

Създаването на нови работни места беше слабо в почти всички сектори на икономиката и говори за общо забавяне на растежа, което може да застраши преизбирането на президента Барак Обама на изборите следващата година.

„Фундаментално това просто показва, че икономиката няма способността да запази инерцията на растежа“, казва Стивън Ричиуто, главен икономист на  Mizuho Securities в Ню Йорк.

Данните ще засилят и страха от „двойна рецесия“, въпреки че е по-вероятно икономиката да продължи да нараства, но с анемичен темп, посочва FT.

„Ако имаме подобни данни и следващия месец, тогава наистина всички много ще се притеснят“, казва Дейвид Семенс, икономист на Standard Chartered в Лондон.

Част от спада може би отразява нарушаването на доставките, причинено от цунамито в Япония през март. Въпреки това по-реалистично обяснение e нарастването на цените на петрола и храните и вредата от тези тенденции върху потреблението и бизнес климата.

Заетостта в частния сектор е нараснала с 83 хил. В държавния сектор обаче, поради бюджетните ограничения, са били освободени 29 хил. служители. Секторът на услугите отчита най-висок ръст на заетостта през май с 80 хил. нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още