IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са 10-те неща, които внасят несигурност на американските борси в момента?

Анализаторът Джим Креймър прави списък с факторите, за които пазарът не е на едно мнение дали са положителни или отрицателни

21:27 | 08.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кои са 10-те неща, които внасят несигурност на американските борси в момента?

Американските борси са объркани понеже не са наясно кое в момента е добро за пазара като цяло или за акциите конкретно, смята известният пазарен анализатор на CNBC Джим Креймър.

Акциите падат и растат на базата на една и съща информация в рамките на един ден, посочва той, като отдава колебанията на десет основни фактора, по които пазарът няма единно мнение:

1. Не е ясно дали пазарът иска по-ниски цени на петрола.

Те водят до по-ниски цени на бензина, позволявайки на потребителите да харчат повече за други стоки, но не е толкова просто. Пазарът ще се радва да види поевтиняване на петрола, ако е причинено от свръхпредлагане, но не и ако то е предизвикано от намалено търсене.

2. Намираме се в неутрална територия по отношение на корпоративните печалби.

Обикновено Креймър иска очакванията на големите индустриални компании за техните печалби да вървят нагоре или да се запазват. Тези компании обаче казват, че нещата вървят добре, дори след спадове на акциите им от 20%.

Дали няма да е по-добре някои от тях просто да се откажат да преследват прогнозите си, пита се анализаторът. За да се получи оттласване от дъното обаче новите оценки за печалбите трябва да са достатъчно ниски, за да могат да бъдат изпълнени.

3. Пазарът се чуди как да гледа на евентуално понижение на кредитния рейтинг на САЩ.

Дали ще е катастрофа или ще накара Конгресът да прокара истинска бюджетна реформа вместо просто да увеличи дълговия таван, разсъждава Креймър.

4. Пазарът има двойствено отношение към безработицата.

Някои смятат, че ако излязат няколко добри доклада за трудовия пазар, то Федералният резерв ще започне затягане на монетарната политика, което ще тласне икономиката към пропастта. Креймър не споделя това схащане, но то е широко разпространено.

5. Съществува безпокойство, че икономиката на Китай може да има тежко приземяване.

Според Креймър е желателно мекото приземяване, при което икономиката забавя ход, инфлацията е овладяна, а централната банка прекратява лихвените повишения.

Мнозина обаче се съмняват, че китайската централна банка може да контролира икономиката на страната и смятат, че затягането на паричната политика ще продължи още известно време.

6. Пазарът не може да постигне консенсус по отношение на икономическите сектори.

Пазарът търси секторите, в които да направи пари, но тъй като притокът на средства към него е много малък, не може да имаме едновременно няколко печеливши сектора. Така че, ако индустриалните компании се представят добре, това е за сметка на потребителските и обратното.

7. Пазарът има нужда от допълнителен спад.

Креймър смята, че е необходимо по-ниско дъно, за да стане възможен няколкоседмичен ръст.

8. Икономиката се нуждае от още стимули, но не можем да си ги позволим.

Както с дълговия таван и при икономическите стимуили се налагат ограничения, казва Креймър. Според него Конгресът трябва да спре да се тревожи за краткосрочната цена, а да мисли за важните неща.

9. Пазарът приема, че слабият долар е хубаво нещо.

През цялия период на слаб долар обаче пазарът се представя зле. Не е ясно кое е по-добре - слаб или силен долар. Няма спор, че слабият долар подкрепя американския износ, но не сме сигурни дали тази слабост на зелената валута не е предизвикана от липса на доверие към самия пазар.

10. Имаме нижда от по-малко „бикове” на пазара.

За да стане това пазарът трявбва да спадне, а не да се вдига. Затова Креймър смята, че най-добрият начин да формираме дъно е просто да слезем до ниво, при което всички акции изглеждат евтино.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"ако индустриалните компании се представят добре, това е за сметка на потребителските и обратното"Тези евфемизми имат нужда от малко превод:"ако ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ се представят добре, това е за сметка на ТЪРГОВЦИТЕ и обратното"Което е логично - крайните потребители (купувачи) имат определена покупателна способност и производителите и търговците трябва да се вместят в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още