IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВР може да продаде до 10 години дялове от активи в Мексиканския залив

Според изпълнителния директор на компанията това е стандартно поделяне на риска между партньори и няма връзка с разлива на петрол от миналата година

16:27 | 22.06.11 г.
ВР може да продаде до 10 години дялове от активи в Мексиканския залив

Британският петролен гигант British Petroleum през следващите 5-10 години може да продаде дялове от свои активи в Мексиканския залив, в които притежава 100%, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на изпълнителния директор на компанията Робърт Дъдли.

Според Дъдли това е нормална практика, свързана с поделяне на риска с партньори и не е свързано по никакъв начин с разлива на нефт в региона през пролетта на миналата година от сонда на ВР. 

Експлозията на сондата Deepwater Horizon през април 2010 г. причини смъртта на 11 души и се превърна в най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Във водите на Мексиканския залив се изляха около 5 млн. барела петрол. Едва на 4 август течът бе спрян.

През юли 2010 г. ВР обяви разпродажба на активи на стойност 30 млрд. долара, като до днес вече е съобщила за продажбата на активи за 25 млрд. долара.

През юни 2010 г. американските власти наложиха мораториум върху дълбоководното сондиране в региона.

В края на април тази година от ВР обявиха, че разчитат да възобновят сондажните дейности в Мексиканския залив през втората половина на 2011 г., след като бъдат получени всички необходими разрешителни от властите в САЩ.

На свой ред американският министър на вътрешните работи Кен Салазар в началото на април заяви, че компанията няма споразумение с властите в САЩ за подновяване на сондажните дейности в Мексиканския залив. По този начин той коментира публикация в британския вестник Financial Times, според която ВР може да поднови сондирането на 10 от платформите, които бяха експлоатирани преди аварията, още през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още