IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хилари Клинтън: Икономическият модел на САЩ все пак работи

Държавният секретар призова Китай и другите основни кредитори на САЩ да не губят вяра в американския икономически модел, който тя определи като устойчив

16:06 | 25.07.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хилари Клинтън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хилари Клинтън. Снимка: Ройтерс

В понеделник държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се опита да успокои финансовите пазари, като подчерта, че американската икономика е стабилна въпреки някои временни притеснения и досегашния провал на преговорите за повишаването на тавана на държавния дълг, съобщава AP.

В обръщение пред американската търговска камера в Хонконг Клинтън прогнозира, че сделка за повишаване на дълговия лимит ще бъде постигната преди изтичането на крайния срок на 2 август, с което ще бъде предотвратен безпрецедентен фалит на най-голямата икономика в света. Тя допълни, че дебатът за дълговия лимит е нещо съвсем нормално за американския политически живот.

„Политическата битка във Вашингтон е интензивна“, казва Клинтън. „Подобни дебати обаче са нещо обичайно за нашия политически живот. Понякога този процес изглежда хаотичен... но именно по този начин едно отворено и демократично общество в крайна сметка достига до правилното решение. Така че аз съм уверена, че Конгресът ще направи необходимото за дълговия лимит и ще работи с президента Обама за прилагането на нужните мерки за подобряване на дългосрочната фискална перспектива на страната“.

Световните финансови пазари наблюдават с безпокойство развитието на кризата във Вашингтон. Особено загрижен за ситуацията е Китай, който е най-големият чуждестранен кредитор на щатското правителство.

„Разбира се, страните от азиатския регион са изправени пред предизвикателства“, казва Клинтън. „Ние обаче сме оптимистични за бъдещето на Азия и въпреки че САЩ се сблъскват със собствени проблеми, не трябва да се заблуждавате – ние сме оптимистично настроени и за бъдещето на Америка“.

Клинтън призова Китай и другите основни кредитори на САЩ да не губят вяра в американския икономически модел, който държавният секретар определи като устойчив, тъй като е оцелявал след не една икономическа криза в миналото.

„Америка остава „общество на възможностите“, казва тя, „на възможностите и мобилността, където една брилянтна идея, родена в студентско общежитие, или продукт, изобретен в гараж, може да достигне глобалния пазар и да прерасне в мултимилиардна компания“.

Тя призова Азия да възприеме отворени икономически политики, които са подпомагали растежа в миналото.

„В резултат на тези принципи всеки път когато САЩ са преживявали икономически спад, той е бил преодоляван“, посочва тя.

Клинтън призова страните по света да играят по същите правила – да сложат край на протекционизма, да се справят с корупцията и да защитават интелектуалната собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
mitkopom
преди 12 години
това изявление ми прилича на една подобна изцепка на царя преди време. " Ще се опраим ВЕРВАЙТЕ МИ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Vaniuhin
преди 12 години
Това не е коментар на деня, а виц на деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
Bobacho
преди 12 години
Слуховете не могат да се смятат за достоверни, докато не бъдат официално отречени. Е, сега вече Ви е ясно за бъдещето на САЩ, долара и този икономически модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Fiscalist
преди 12 години
Истерична бабка с тежък ПМС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
all_trader2
преди 12 години
Хилари и тя горката не си е пила хапчетата като нашето пикливо финансово министърче . смъртта на долара ще сложи край на американската икономическа мощ - сами се оплескаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още