IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните съкращения ли са единствената опция за стимулиране на търсенето в САЩ?

Китай и някои азиатски държави са единствените, които могат да подкрепят глобалното търсене чрез фискална политика, смята анализатор

21:10 | 10.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Данъчните съкращения ли са единствената опция за стимулиране на търсенето в САЩ?

Федералният резерв на САЩ успя да влее оптимизъм на щатските борси във вторник, но някои икономисти размишляват дали няма да се наложат данъчни съкращения, за да се вдъхне живот на американската икономика.

Фед обяви, че ще запази нулевите лихви до 2013 и ще разгледа допълнителни стъпки за подпомагане на растежа. След новината акциите на Wall Street вчера завършиха сесията с ръст от над 4%.

Въпреки пазарното оживление, изявлението на централната банка не отразява добре състоянието на икономиката. Растежът е по-нисък от очакваното, а безработицата изглежда остава устойчиво висока.

Какво може да се направи? Сред много икономисти остават големи съмнения относно ефективността от допълнително вливане на ликвидност (Quantitative Easing – QE).

"QE налива средства в системата и помага на икономиката чрез ефекта си върху благосъстоянието, но е необходимо да се стимулира търсенето“, коментира Ханс Редекер, ръководител валутни стратегии в Morgan Stanley.

След финансовата криза от 2008 търсенето бе подкрепено от фискалната политика, но дълговата криза в Америка и Европа в момента изключват това като вариант, смята той.

Иън Шепъдсън, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics, също не вижда начин правителството да раздвижи икономиката чрез нови разходи. „Шансът за това е нулев“, казва той.

„От друга страна не знаем дали президентът Обама може да се окаже достатъчно смел, за да предложи значителна редукция на данъците за известно време“, посочва Шепъдсън.

„Републиканците казват, че искат данъчни съкращения. Обама има възможността да провери дали те не блъфират като им ги предложи“, казва той.

Редекер не е съгласен, че данъчните съкращения са единствената възможност за стимулиране на търсенето, като вместо това смята, че решението е в ръцете на Г-20.

„Г-7 няма да подкрепи търсенето чрез фискална политика. Единствените страни, които могат да го направят са Китай и някои други азиатски държави“, счита той.

Според Редекер САЩ може да сключат сделка в която се съгласяват да не предприемат ново вливане на ликвидност в замяна на фискална подкрепа за глобалното търсене от страна на Китай и другите.

Той не вижда нищо, което да поддържа нагласата към риск у инвеститорите. Според него срещата на Фед просто е обърнала пазарната интерпретация на икономическите сигнали.

„Преди няколко седмици лошите икономически данни означаваха намален апетит за риск, а в последните дни те сочат точно обратното, тъй като ни доближават до QE3”, изтъква анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 10.08.11 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Прав си. Лошото е, че за да се върнем към реалните ценности трябва да се мине през продължителен и дълбок икономически катаклизъм. А няма да сме живи като се пооправят нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
п.п. Още един добър начин - клонинги с огромни усти, черва и ***, за да е по-лесно безспирното консумиране :) Апотеоз на икономическото възстановяване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Може още по-лесно. Идеята е на един писател-фантаст от 80-те на 20-и век - задължителни норми за консумация на всички. Може и да се произвеждат роботи-консуматори, които да консумират още повече стоки. Най-сигурно, разбира се, е да е организират непрекъснати състезания, на които данъкоплатците да се надпреварват кой ще си купи повече ненужни ***.. :) Пародия на човешко общество, забравило ценностите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Целия смисъл на производството и икономиката е сбъркан. Не е важно да има "търсене", а предлагането да дава стоки с реална полезност. Абсолютно безсмислено е да продават нови и нови стоки при положение, че вече всички имат по няколко от същия вид.Полезността, качеството и ефективността при влагането на ресурсите трябва да станат водещи. А не както сега реклама, брандинг, налагане на мода с цел после да се смъкнат максимално много печалби за безполезен продукт. Например кредитните карти са продукт със силно отрицателна полезност! Вместо да услуга на потребителя те реално го вкарват в капана на дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
данъчни съкращения = още по голям бюджетен дефицит, при съмнителни резултати за икономоката (задръстена с лоши дългове)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още