fallback

Ел-Ериан: Политиците зад волана ни предлагат едно рисковано пътуване

Те не осъзнават колко тежка е икономическата ситуацията и откликват твърде бавно на историческите предизвикателства, смята ръководителят на Pimco

20:31 | 30.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Световните политици са на "шофьорското място" в момента, като предлагат на инвеститорите, компаниите и глобалната икономика едно рисковано пътуване, заявява за CNBC Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco).

„Политиците контролират нещата в момента, а те "карат колата" много нестабилно, като дори не казват накъде се движим, особено в Европа. И вместо да гледат напред през стъклото те се карат помежду си”, продължава със сравненията Ел-Ериан. 

Според инвеститора трябва да се направи много повече от разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), гласувано наскоро от Германия. „През следващите няколко дни имаме нужда от стабилизиране на ситуацията с националните дългове и банките, както и от споразумение за превеждане на следващия транш от помощта за Гърция на стойност 8 млрд. евро, за да може страната да избегне фалит.

За нестабилната американска икономика мениджърът обвинява правителството, което не е направило нищо по въпросите на жилищния пазар, кредитите, публичните финанси и инфраструктурата, оставяйки Федералния резерв да действа.

Държавните институции „заспаха на волана” и трябва да се събудят и да действат заедно. Не може Фед да върши всичко. Централната банка не е в състояние да постигне резултати сама, смята Ел-Ериан. „В същото време американските мултинационални компании гледат отстрани. За разлика от Европа те са в цветущо финансово здраве. Проблемът е, че бездействат изчаквайки. А докато чакат, пазарите са под напрежение и за съжаление безработицата остава неприемливо висока”, обяснява той. „Не обвинявам компаниите за нерешителността, а политиците, че не осъзнават колко тежка е ситуацията в САЩ и особено в Европа. Те откликват твърде бавно на историческите предизвикателства”, изтъква ръководителят на Pimco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още