fallback

Бернанке: Фед е готов да предприеме мерки в помощ на икономиката

Целта е насърчаване на икономическото възстановяване в контекста на ценова стабилност, обяви председателят на Фед

18:03 | 04.10.11 г. 5

Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ е готов да предприеме допълнителни мерки, за да подпомогне крехкото икономическо възстановяване, задържано от слабия трудов пазар и финансовото напрежения в Европа, заяви председателят на финансовата институция Бен Бернанке при изслушването си пред икономическата комисия на американския Конгрес, цитиран от Ройтерс.

„Комисията (за свободния пазар, бел. ред.) ще продължи да наблюдава отблизо развитието на икономиката и е готова да предприеме допълнителни мерки, каквито счете за уместни, за да насърчи по-силно икономическо възстановяване в контекста на ценова стабилност“, посочи Бернанке.

Като се има предвид слабият ръст на заетите, потискащ потребителското доверие, председателят на Фед призова законодателите да не орязват прекалено бързо разходите в краткосрочен план дори в рамките на борбата си за балансиране на бюджетния дефицит в дългосрочна перспектива.

Според него затягането на колана от страна на правителството изглежда доказва значимото забавяне на най-голямата икономика в света, нарастваща средно с под 1% на годишна база през първите 6 месеца на 2011 г.

„Важна цел е да бъдат избегнати финансови действия, които могат да попречат на продължаващото икономическо възстановяване“, обяви той.

Според Бернанке финансовото напрежение в Европа съдържа „нарастващи рискове“ за икономическия растеж на САЩ, които вече са понижили настроението на домакинствата и бизнеса.

Подчертавайки, че по-високата инфлация по-рано през годината не се е превърнала в интегрирана част от икономиката, председателят на Фед заяви, че ценовият натиск ще остане понижен в обозримо бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още