IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Развитите страни трябва да се поучат от нововъзникващите икономики

Успехите на нововъзникващите страни подчертават значението на дисциплината в бюджетната политика, смята банкерът

10:25 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Развитите страни трябва да се поучат от нововъзникващите икономики

САЩ и другите напреднали страни биха направили добре, ако се вдъхновят от рецептите за успеха на държавите с нововъзникващи пазарни икономики, смята ръководителят на американския Федерален резерв Бен Бернанке.

В реч, произнесена вчера, Бернанке посочва, че би било добре "напредналите икономики като САЩ да се поучат от уроците, които преживяха нововъзникващите пазарни икономики".

Според Бернанке успехите на нововъзникващите пазарни икономики подчертават "значението на дисциплината в бюджетната политика, облагите от свободната търговия, необходимостта да се насърчава създаването на частен капитал, като в същото време бъдат гарантирани необходимите държавни инвестиции".

Тези успехи са и доказателство за "голямата възвръщаемост на инвестициите в образованието и техническия прогрес", посочва специалистът.

Дългосрочната безработица е американска "национална криза" и Конгресът трябва да продължи да се бори срещу нея, допълни Бернанке, цитиран от АП.

Централният банкер отбеляза, че близо 45 на сто от безработните са били извън трудовия пазар най-малко шест месеца.

"Такова нещо не е имало досега. В следвоенния период в САЩ такова нещо не се е случвало. Те (безработните - бел. ред.) губят умения, губят връзките си, привързаността си
към трудовата сила", подчерта Бернанке.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още