IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на GM със спад, но по-малък от очакваното

Акциите на компанията поевтиняха рязко въпреки ръста на приходите и спечеления пазарен дял в Азия и Северна Америка

16:47 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на GM със спад, но по-малък от очакваното

Американският автомобилен гигант General Motors обяви по-добри от очакваните резултати за третото тримесечие на годината. Компанията е успяла да увеличи пазарния си дял на пазарите в Северна Америка и Азия, но проблемите в Европа са я накарали да понижи прогнозите за представянето си на Стария континент, пише Ройтерс.

Нетната печалба на General Motors за третото тримесечие на годината е в размер на 1,7 млрд. долара, или 1,03 долара на акция. За същия период на миналата година положителният резултат беше 2 млрд. долара, или 1,20 долара на акция. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за печалба от 96 цента на акция.

Приходите на компанията за периода са 36,7 млрд. долара след 34,1 млрд., постигнати през третото тримесечие на 2010 година.

Най-големият производител на автомобили в САЩ банкрутира през 2009 година, след като правителството на страната наля 52 млрд. долара, за да го спаси. В резултат на операцията държавата притежава 32% от капитала на компанията.

Позицията на правителството е, че няма да се бърза с продажбата на дела в General Motors. Актуалната цена на акциите от компанията е около 24 долара, което е доста под 33-те долара, при които бе осъществено повторното листване за търговия.

Прогнозите на General Motors са, че през четвъртото тримесечие ще бъде постигната печалба преди лихви и данъци, съпоставима с тази от миналата година. Що се отнася до Европа обаче компанията се отказа от прогнозите си заради влошените икономически условия от началото на годината.

В търговията преди официалния старт на днешната борсова сесия в Ню Йорк акциите на General Motors изгубиха 4,2 на сто до 24 долара за акция. Това е с цели 39 на сто под върховата стойност за годината, достигната през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още