IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните в САЩ облекчиха изискванията си към европейските банки

Банките вече няма да предоставят информация за американските си клиенти в САЩ, а ще се отчитат само в Европа

11:09 | 09.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Данъчните в САЩ облекчиха изискванията си към европейските банки

САЩ облекчиха тежките отчетни изисквания за чуждестранните финансови институции, съобщава Financial Times.

Мерките са част от глобалните усилия на администрацията във Вашингтон за пресичане на опитите за укриване на данъци.

Щатското министерство на финансите обяви, че е постигнало сделка с правителствата на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания, според която банките от тези страни няма да предоставят информация за американските си клиенти директно на данъчната администрация в САЩ, а вместо това ще информират собствените си правителства.

Първоначално федералният Закон за данъчно съгласуване на чуждестранните банкови сметки (FATCA), приет през 2010 г. и преследващ укриването на данъци в чуждестранни банкови сметки, изискваше финансовите институции да предоставят информация директно на данъчните служби в САЩ (IRS) – условие, противоречащо на европейски закони, защитаващи неприкосновеността на личната информация.

Тези които не се съобразяват със закона, наред с други санкции, рискуват да бъдат глобени с 30% от приходите си в САЩ.

Европейските банки протестираха с аргумента, че първоначалните правила са неприложими и че на практика представляват опит банките да бъдат превърнати в подразделения на щатската данъчна администрация.

В изявление на щатското министерство на финансите се посочва, че новите двустранни споразумения ще улеснят събирането на укрити данъци.

Европейската комисия (ЕК) приветства новия подход, който според нея „ще понижи чувствително“ разходите и юридическите пречки пред европейските финансови институции.

Щатското министерство на финансите обяви, че за финализирането на подобни споразумения води дискусии и с други страни, включително Япония и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още