IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP ще плати 7,8 млрд. долара във връзка с разлива в Мексиканския залив

Петролната компания е постигнала споразумение с най-голямата група ищци, но е изправена пред още искове заради бедствието, което предизвика

11:53 | 03.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
BP ще плати 7,8 млрд. долара във връзка с разлива в Мексиканския залив

BP обяви, че е постигнала сделка в размер на 7,8 млрд. долара с най-голямата група ищци, които съдят петролната компания заради разлива на нефтената сонда Deepwater Horizon през 2010 г., съобщава BBC.

Споразумението ще обезщети около 100 000 рибари, местни жители и работници по почистване на разлива, чийто начин на живот или здраве пострадаха.

Компанията не признава своята отговорност и все още е изправена пред искове от федералното правителство и щатските управи, както и от сондажни компании.

Платформата се взриви в Мексиканския залив през април 2010 г., убивайки 11 работници и предизвиквайки разлив на четири милиона барела петрол.

От BP очакват парите за обезщетенията да дойдат от компенсационен фонд на стойност 20 млрд. долара, който компанията задели по-рано.

"От самото начало BP се ангажира да посрещне задълженията си към общностите в региона на Мексиканския залив и близо две години работихме усилено, за да осигурим това споразумение", каза главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли.

"Предложеното уреждане представлява значителен напредък към решаването на въпроса с инцидента на сондата и допринася допълнително за усилията по възстановяването на икономиката и околната среда в района на залива."

Адвокатите на групата на ищците заявиха, че сопразумението „е възможно най-благоприятното за възможно най-голям брой хора".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тоест ще заплати с цифри в компютрите на засегнатата страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
horhe7
преди 12 години
алчни прасета!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още