IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иронията на съдбата – технологичните неволи на борсовия оператор BATS

Компанията направи фрапиращ борсов дебют, допускайки сделка с акции на Apple на близо 10% под пазарната цена

19:47 | 23.03.12 г.
Иронията на съдбата – технологичните неволи на борсовия оператор BATS

 

Мислите, че сте имали лош ден? Едва ли може дори да се доближите до това, което се случи на американската компания BATS Global Markets, която днес дебютира като публично дружество, пише Bloomberg.

IPO-то на компанията бе спряно заради поредица фрапиращи грешки. Сред тях бе единична сделка с акции на Apple на цена, която бе с над 9% под пазарната.

Компанията Bats Global Markets е оператор на борса за търговия с ценни книжа, създадена преди шест години. Нейното име е абревиатрура от Better Alternative Trading System.

Проблемите в днешния ден вероятно ще повдигнат дебат за адекватността на структурата на американския фондов пазар, който е обект на непрекъснати промени от страна на регулаторите през последните 20 години. Един от ефектите от тях е това, че търговията вече не е съсредоточена на най-големите борси, а е разпръсната на над 50 различни пазара.

Днес в системата на Bloomberg са влезли данни, според които акциите на BATS са се търгували на цена под 1 цент за брой, след като при IPO-то на компанията цената бе 16 долара за брой. В резултат на това Nasdaq OMX Group спря търговията с акциите на дружеството.

По същото време е била допусната и друга фрапираща грешка – обявена е сделка за 100 акции от капитала на Apple при 542,80 долара за брой – далеч под текущата към тогавашния момент пазарна цена от около 598 долара за брой.

Като причина за проблема се посочват технически неизправности на търговската система. Всички сключени сделки, при които е била допусната техническа грешка, са били анулирани.

Около 10 минути преди гафа с Apple от BATS са разпратили съобщение, че разследват „системни проблеми”, засягащи компании с борсови кодове от А до BF.

При IPO-то BATS успя да привлече 100,7 млн. долара, като предложените акции бяха пласирани при долната граница на заложения ценови диапазон 16-18 долара за акция.

BATS е създадена през 2005 година с идеята да се залага на високочестотната търговия. Надеждата е била чрез платформата да се стигне до понижаване на таксите за търговия, след като New York Stock Exchange и Nasdaq Stock Market са изкупили основните си електронни конкуренти.

Успехът на IPO-то идва по-малко от две години след внезапния борсов срив, известен като Flash Crash, който заличи 862 млрд. долара пазарна капитализация на американските компании за по-малко от 20 минути. Мнозина критици хвърлиха вината върху фрагментираната структура на пазара, която всъщност позволява съществуването на оператори като BATS.

През миналия месец около 10,9 на сто от търговския обем при американските акции се пада на сделки, сключени през BATS.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още