IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway удвои печалбата си за първото тримесечие

Компанията на легендарния инвеститор Уорън Бъфет отчете печалба в застраховането и много по-голяма възвръщаемост от деривати

13:44 | 05.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Berkshire Hathaway удвои печалбата си за първото тримесечие

Късно снощи компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway oповести удвояване на печалбата за първото тримесечие на годишна база, след като застрахователният й бизнес е излязъл на печалба след голямата загуба преди година, съобщава MarketWatch.

Нетната печалба за тримесечието е нараснала до 3,25 млрд. долара от 1,51 млрд. за същия период на миналата година. Приходите на конгломерата се увеличават с 13% на годишна база до 38,15 млрд. долара.

Оперативната печалба, в която не влизат нереализираните печалби и загуби от инвестиции, е нараснала със 68% на годишна база до 2,67 млрд. долара.

Оперативната печалба на акция е 1615 долара – под прогнозата на трима анлизатори, интервюирани от FactSet Research, за 1780 долара на акция от Клас А.

Застрхователният бизнес на Berkshire е генерирал нетна печалба от 54 млн. през първото тримесечие спрямо загуба от 821 млн. преди година, когато резултатите бяха засегнати от земетресенията в Япония и Нова Зеландия, както и от наводненията и циклона в Австралия.

Днес Бъфет ще отправи своето обръщение към акционерите на Berkshire Hathaway по време на годишното й събрание. Вниманието е фокусирано върху бъдещето на компанията, особено относно наследника на Бъфет, както и върху слабото представяне на акциите й напоследък.

Срещата на акционерите е наричана "Уудсток на капитализма", като всяка година привлича близо 40 хил. акционери в Омаха, Небраска, припомня Ройтерс.

Печалбата от железопътния бизнес, включително на закупената преди време Burlington Northern Santa Fe Corp, се е повишила с 15% до 701 млн. долара, съобщава агенцията.

Печалбата от производсво, услуги и търговия на дребно е нараснала с 53% на годишна база до 854 млн. долара, като отразява донякъде покупката на химическата компания Lubrizol.

Портфейлът от деривати на Berkshire е донесъл четири пъти повече – 650 млн. долара. Това са основно контракти, обвързани с представянето на пазара на акции.

Загуба от 337 млн. долара обаче е донесла инвестицията в облигации на Texas Competitive Electric Holdings, която Бъфет обяви по-рано през годината за „голяма грешка”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още