IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще наследи Уорън Бъфет

Инвестиционният гуру вероятно ще предаде ръководството на своя син, но още не е ясно кой ще управлява милиардния портфейл на Berkshire Hathaway

09:08 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шарж на Уорън Бъфет и дългогодишния му инвестиционен партньор и заместник в компанията&nbsp;Чарлз Мънгър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шарж на Уорън Бъфет и дългогодишния му инвестиционен партньор и заместник в компанията Чарлз Мънгър. Снимка: Ройтерс

50-годишният Тед Уешлър от Шарлътсвил, Вирджиния,  управляващ партньор в Peninsula Capital Advisors, хедж фонд който стартира през 2000 г., отдавна е фен на легендарния инвеститор Уорън Бъфет. Повече от 2,6 млн. долара плати портфолио мениджърът, за два обяда с 81-годишния Уорън Бъфет през 2010 и 2011 г.

Инвестицията си е заслужавала. Бъфет прави услуга на финансовия мениджър и при последния си обяд го пита дали не иска да поеме важен пост в концерна му. 

През този месец Уешлър започва работа като инвестиционен мениджър в Berkshire Hathaway. Той ще управлява част от портфолиото на стойност 110 млрд. долара, което се състои от акции, облигации и други инвестиции и бе създадено през последните 45 години от инвестиционния гуру.

Работата ще катапултира  Уешлър в позицията един ден да наследи Бъфет като инвестиционен директор на Berkshire Hathaway, пише германският Handelsblatt.

С назначаването на Уешлър във фирмената централа в Омаха, Небраска, Бъфет показва ново парче от пъзела за своето тайнствено наследство. Медиите спрягат цяла редица мениджъри, които ще заместят Бъфет, когато третият по богатство в света мъж един ден няма да може да ръководи сам компанията си.

Въпросът за името му обаче винаги е тема на годишното общо събрание, което събира десетки хиляди акционери от целия свят в Омаха. Но Бъфет винаги е потаен и не иска да внася несигурност в един от най-големите концерни на Америка по-рано от необходимото.

Керъл Луумис от Fortune пише, че Уешлър се е запознал с Бъфет по време на годишния благотворителен обяд, организиран от милиардера, за който се провежда търг.  Двамата се харесали от първия поглед и Бъфет поканил госта си да посети годишното общо събрание на Berkshire през пролетта. „На голяма частна вечеря във вечерта на срещата Уешлър ми се представи и ми направи впечатление на умен и дружелюбен човек, като заяви, че си прекарва страхотно“, пише Луумис.

Бъфет, който заради добрия си нюх е наричан „Оракулът от Омаха“, е председател на надзорния съвет, инвестиционен директор и председател на концерна. След оттеглянето си той ще трябва да намери поне по един наследник за всяка една от тези области, като вече издаде някои подробности за наследниците си. 

Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още