IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще наследи Уорън Бъфет

Инвестиционният гуру вероятно ще предаде ръководството на своя син, но още не е ясно кой ще управлява милиардния портфейл на Berkshire Hathaway

09:08 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шарж на Уорън Бъфет и дългогодишния му инвестиционен партньор и заместник в компанията&nbsp;Чарлз Мънгър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шарж на Уорън Бъфет и дългогодишния му инвестиционен партньор и заместник в компанията Чарлз Мънгър. Снимка: Ройтерс

Така например най-възрастният му син Хауърд един ден ще поеме ролята на председател и шеф на контролния съвет. 57-годишният Хоуи, както го наричат в семейството, е фермер в Илинойс, но преди това също е събирал опит в компанията.

За поста председател на директорския борд Бъфет има цял набор кандидатури, всички от които са градили кариерата си в Berkshire. Кой точно принадлежи към тези мениджъри, е тайна. Анализатори спекулират, че сред тях е и президентът на застрахователния отдел Аджит Джейн.

За ролята на инвестиционен директор е гласен Тед Уешлър. Но не е единствен кандидат. В момента Бъфет все още сам управлява голяма част от портфолиото. Но през 2010 г. той назначи Тод Комбс, също мениджър на хедж-фонд и в писмо до акционерите написа, че търси още „един или двама други мениджъри“, които първоначално да управляват малка част от портфолиото.

Дали накрая един или няколко инвестиционни мениджъри ще поемат отговорност над милиардното портфолио на Бъфет, засега е отворен въпрос.

Сега Уешлър трябва да докаже, че може да изпълни високите стандарти в офиса на Бъфет. 50-годишният фонд мениджър от години следва цялата поредица от инвестиционни мъдрости на Бъфет, в качеството си на директор на основания от него самия хедж-фонд Peninsula.

Както и самия Бъфет и Уешлър предпочита да купува малко акции, но с дългосрочен хоризонт, вместо да мисли за краткосрочна печалба. Подобно на кумира си и Уешлър е инвестирал по-голямата част от 2-та млрд. долара на фонда си в малко на брой компании, сред тях сателитната компания DirecTV и операторът на центрове за диализа и свързаните с нея здравни услуги DaVita.

С тази стратегия мениджърът, който досега управляваше милиардите от невзрачен офис над една книжарница, определено е бил успешен. Според материал на американския Fortune инвеститори, които в началото на 2000 г. са навлезли във фонда, през първото тримесечие на 2011 г. са имали ръст на вложенията си от 1 236%.

От края на септември, когато стана ясно, че Уешлър ще премине в Berkshire, той се опитва да разпродаде фонда. Дали и през тази година ще похарчи милиони, за да обядва с Бъфет, засега остава тайна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още