IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's може да намали рейтингите на над 100 банки

Този ход значително ще повиши риска от увеличаване на разходите за финансиране

20:53 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	BNP Paribas e сред заплашените от понижение банки.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

BNP Paribas e сред заплашените от понижение банки. Снимка: Ройтерс

Международната агенция за кредитни рейтинги Moody's ще започне да намалява кредитните рейтинги на повече от 100 банки този месец. Този ход значително ще повиши риска от увеличаване на разходите им за финансиране, предаде Bloomberg. По този начин финансовите институции ще бъдат принудени да ограничат кредитирането, заплашвайки икономическия растеж.

Най-голямата френска банка BNP Paribas, най-голямата по активи в Европа Deutsche Bank и базираната в Ню Йорк Morgan Stanley са сред заплашените от намаляване на оценката по техните кратко- и дългосрочни дългове, предава още агенцията.

Пониженията, с които агенцията ще последва стъпките на конкурентите си Standard & Poor и Fitch от миналата година, биха могли сериозно да намалят печалбите на тези институции и да ги затрудни при заемането на средства от фондовете, инвестиращи на паричния пазар, тъй като те имат строги правила за финансиране. Без достъп до финансиране от частни източници пък банките ще трябва да продават активи и да намалят кредитирането.

Още през януари Moody's обяви, че започва преразглеждането на рейтингите на европейски банки и фирми, на които са се отразили неблагоприятните последици от кризата с държавните дългове и намаляването на икономическия растеж. Също така ще се проследи и какво отражение са дали последните правилата, които установи Базелския комитет за банков надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още