IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад бума при нискокачествените облигации в САЩ

След като масово лихвените проценти не удовлетворяват инвеститорите, те се насочиха към така наречените junk bonds

09:00 | 17.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Какво стои зад бума при нискокачествените облигации в САЩ

Компании, които са собственост на непублични фирми, се възползваха от бума на junk bonds. Изключително задлъжнелите компании, придобити по време на изкупуването през последното десетилетие, стабилизират балансите си като заместват по-скъпия дълг с високодоходни облигации.

Дори най-засегнатите бизнеси успяха да се доберат до пазарите с нискокачествени ценни книжа. Базираната в Далас компания за комунални услуги Energy Future Holdings, придобита през 2007 г. от компаниите за дялово инвестиране Kohlberg Kravis Roberts & Company и TPG, изпита големи затруднения по време на ниските цени на природния газ. Въпреки това миналата седмица компанията събра 600 милиона долара чрез junk bonds, което е с 20% повече от това, което смяташе да емитира.

„Може да се каже, че силния пазар на junk bonds помага на Energy Future Holdings да се „задържи на повърхността“ за момента“, казва Питър Дж. Торнтън, анализатор към фирмата за кредитни изследвания KDP Investment Advisors.

Някои анализатори от Wall Street споделят, че е имало много малко моменти, когато условията на пазара за високодоходни облигации са били изключително подходящи и за компаниите емитенти, и за инвеститорите. След като Федералният резерв обяви, че планира да запази лихвените проценти около 0% до последните месеци на 2014 г., търсенето на алтернатива в по-рисковите облигации се очаква да се задържи високо.

Докато паричният поток към фондовите борси остава слаб, инвеститорите „наливат“ средства във взаимните фондове за облигации от неинвестиционен клас и в борсово търгувани фондове. Тази година 20 млрд. долара са влезли в тези фондове, от които 9 млрд. само са инвестирани през последните 9 седмици.

Но все повече участници на пазара започват да долавят надвисналата опасност. Скорошен доклад на Bank of America предупреди инвеститорите да не се впускат в  стремително инвестиране в junk bonds при тази рекордно ниска доходност. Не само, че няма надежда за допълнително покачване на цената, но и компаниите, емитирали подобен дълг са уязвими откъм цикличната промяна на икономиката и влошаващите се условия за бизнес.

„Това не е устойчиво състояние на средата. Макар търсенето на сигурна доходност да е разбираемо в сегашната пазарна ситуация, се съмняваме в прилагането му при кредитни инструменти, зависими от икономическата среда и нагласите към риск“, написаха в доклада анализаторите Ханс Микелсен и Олег Мелентиев.

Според Лес Леви от North Sea Partners „това може да постави някои препятствия по пътя в бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Е, ако някой не успее да си вземе паричките то, онези, които са емитирали облигацийките, поне, основно ще се задържат. Което си е добра новина, така или иначе. Който купува /за щяло и нещяло/, не го прави от джобните за закуска - ще попсува, ще пореве, па ще му мине. В тази връзка, който иска да се облажи оттук, нека прикотка този-онзи мазен хамерикОс, да влее при него - тук също има риск но, поради по- пълната разруха /по-празното празно/, шансовете за възстановяване и дори за реален, нетен ръст, определено, са по-високи отколкото зад океана. Физическа близост до едни други пазари, разлики в заплащането за труд, обилие от местни хитреци...Аз бих заложил на това.- А Вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още