IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад бума при нискокачествените облигации в САЩ

След като масово лихвените проценти не удовлетворяват инвеститорите, те се насочиха към така наречените junk bonds

09:00 | 17.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Какво стои зад бума при нискокачествените облигации в САЩ

Фондовете на паричните пазари не плащат почти нищо, доходността по американските съкровищните облигации е доста ниска, а инвестициите на несигурния фондов пазар са "замразени" вече повече от десетилетие, пише CNBC.

Пазарът на облигациите от неинвестиционен клас (junk bonds) - рисков корпоративен дълг, който плаща високи лихвени проценти - е изключително популярен днес. Този дълг на фирмите е известен още като облигации с висока доходност. От началото на годината те са донесли 10,2% възвръщаемост според индекса на JPMorgan. Фондовете за junk bonds са на път да приберат рекордно голяма сума тази година. Компаниите с по-нисък кредитен рейтинг емитират стотици милиарди долари под формата на облигации.

Хората, които подклаждат тази лудост, са инвеститори от всякакъв тип, включително отделни инвеститори, взаимни фондове и държавните пенсионни фондове. Единствената причина за безумните инвестиции е желанието им за по-високи приходи по облигационните портфейли. Затова те са склонни да поемат и по-големия риск на junk bonds. Търсенето на рисковите ценни книжа е неутолимо, въпреки предупрежденията на анализаторите, че предстои спад на пазара заради пренасищането му.

„В гладуващия за възвръщаемост свят високодоходните облигации са единствената опция на инвеститорите. Пазарът е главозамаян“, каза Лес Леви, управляващ директор на инвестиционната банка North Sea Partners.

Но както твърди стара поговорка на Wallstreet – някой някъде прави пари. Днес обаче е ясно, че това някъде е при облигациите от неинвестиционен клас. Нещо интересно обаче се случи след като всички се струпаха на пазара за облигации - високодоходните инструменти сякаш смениха името си.

Средната доходност за тези облигации падна на 6,6%, поемайки към рекордно ниски нива според високодоходния индекс на Barclays. Преди тя достигаше 10% или повече, а през последните седмици няколко компании емитираха такъв дълг с доходност, която много рядко се среща на пазара на junk bonds.

“Удивително е как хората днес търсят от 4% до 5% доходност за по-слабите компании. Това са процентите, които се срещаха при облигациите от висок клас на Exxon и Pepsi”, припомня Адам Б. Коен, основател на фирмата за кредитни проучвания Covenant Review. Предположете, че CIT Group е кредитор на малкия бизнес, който преди три години е бил на ръба на фалита. Компанията обаче успява да се съвземе от пораженията на финансовата криза.

Сега нека приемем, че към края на миналия месец инвеститорите разграбиха 3 млрд. долара в облигации на CIT Group. В същото време обаче агенциите за кредитни рейтинги все още оценяват компанията като рискова. Въпреки това за част от облигациите CIT плаща по 4,25%, а за останалите - 5%. Така през 2012 г. фирмата е събрала почти 10 млрд. долара нискокачествен дълг, превръщайки се в най-големият емитент на високодоходни облигации за годината.

Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Е, ако някой не успее да си вземе паричките то, онези, които са емитирали облигацийките, поне, основно ще се задържат. Което си е добра новина, така или иначе. Който купува /за щяло и нещяло/, не го прави от джобните за закуска - ще попсува, ще пореве, па ще му мине. В тази връзка, който иска да се облажи оттук, нека прикотка този-онзи мазен хамерикОс, да влее при него - тук също има риск но, поради по- пълната разруха /по-празното празно/, шансовете за възстановяване и дори за реален, нетен ръст, определено, са по-високи отколкото зад океана. Физическа близост до едни други пазари, разлики в заплащането за труд, обилие от местни хитреци...Аз бих заложил на това.- А Вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още