fallback

Китай е допринесъл за ипотечната криза в САЩ

Ниските лихви в Америка от началото на века са подкрепили растежа в Китай, който пък е спомогнал за надуването на жилищния балон

16:18 | 30.08.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мислите, че глобалната финансова криза от 2008 г. бе причинена от структурираните високорискови ипотечни книжа и други инженерни достижения на Wall Street? Помислете отново, пише CNBC. 

Според ново изследване Китай, а нe банкерите от Wall Street, е отговорен за глобалната криза и последвалата я рецесия. Изследването на Erasmus Research Institute of Management заключава, че прекомерните спестявания на китайците са довели до евтините пари, които надуха жилищния балон в САЩ до спукване.

Авторът на изследването Хелен Меес от NYU Wagner Graduate School of Public Service, която е автор на три книги и сътрудник на списанието Foreign Policy, смята, че екзотичните ипотечни продукти трудно може да се приемат като причина за жилищния балон и неговия колапс.

Според изследването ценните книжа обезпечени с ипотеки и структурираните пакети от ипотечни кредити са съставлявали по-малко от 5% от издадените ипотеки в периода 2000-2006 г.

Меес вижда основната причина в „разхлабената“ монетарна политика на Федералния резерв в началото на десетилетието, която предизвика бум в рефинансирането през 2003 и 2004 г., както и ръст на личното потребление, което от своя страна подпомогна растежа в Китай, увеличавайки спестяванията там.

Изследването, което сравнява реакциите на финансовите пазари на данните за БВП на САЩ, Китай и Германия в периода 2006-2009 г., показва че в Китай спестяванията са съставлявали половината от БВП по това време.

Тези спестявания са били инвестирани предимно в инструменти с фиксирана доходност, като правителствени облигации, което е потискало лихвите по света от 2004 г. Спадащите лихви пък са довели до бума на жилищния пазар в САЩ заради улеснения достъп до кредити

Изследването твърди още, че настоящият председател на Фед Бен Бернанке е подготвил почвата за Голямата рецесия, като е осигурил теоретичната обосновка за агресивното понижаване на лихвите в САЩ в началото на века.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още