IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са инвестиционните уроци на 11 септември 2001 г.

Атентатите потвърдиха историческата свръхреакция на пазарите при подобни сътресения, пише Марк Хълбърт за MarketWatch

11:15 | 11.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са инвестиционните уроци на 11 септември 2001 г.

Днес се навършват 11 години от атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона, припомня Марк Хълбърт за MarketWatch. Авторът се опитва да обобщи инвестиционните уроци, на които ни научи този терористичен акт, тъй като според него рани или късно пазарите отново ще бъдат разтърсени от подобен катаклизъм.

Основно правило, което се налага от изследването на минали кризи е, че не трябва да се реагира чрез безразборна разпродажба на акции понеже в паниката цените падат неимоверно. Проучване на Ned Davis Research показа, че само след няколко месеца пазарът се възстановява значително. Точно това се случи преди 11 години. 

Да вземем инвеститор, който е имал вложения към 10 септември 2001 г. Въпреки че пазарът остана затворен за няколко дни след атентатите и че спадна с над 5% когато отвори, той бързо се възстанови. Всъщност само след два месеца пазарът надхвърли нивата отпреди 11 септември. При това пазарът се намираше в „меча“ фаза в периода 2000-2002 г. след спукването на интернет балона в САЩ.

Изследване на Ned Davis Research, публикувано веднага след 9/11, идентифицира 28-те най-големи политически и икономически кризи за последните 60 години. В 19 от тях шест месеца след съответното събитие индексът Dow Jones Industrial Average вече е над предкризисното си ниво, като за всички 28 събития средният ръст е 2,3%.

Изводът е, че инвеститорите имат склонност да реагират прекомерно вследствие на геополитическите кризи, посочва Хълбърт. Разбира се, правенето на пари няма да компенсира ужасните загуби от трагедии като 9/11, но прибързаните действия не са от полза за ничий портфейл, завършва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още