IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lehman Brothers ще изплати още 10,5 млрд. долара на кредиторите си

Това е втората фаза от плана за разплащане на дълговете на компанията

12:30 | 26.09.12 г.
Lehman Brothers ще изплати още 10,5 млрд. долара на кредиторите си

Lehman Brothers Holdings обяви, че ще изплати около 10,5 млрд. долара на кредиторите си, предаде Ройтерс.

Разплащането ще започне в началото на следващия месец и е втората фаза от плана за изплащане на общо над 65 млрд. долара, уточнява агенцията.

Парите ще бъдат разпределени на филиали и дъщерни дружества, както и на трети страни, обявиха от компанията.

До момента кредиторите на банкрутиралия през 2008 г. финансов гигант са получили около 22,5 млрд. долара като част от първата фаза на плана за погасяване на задълженията, публикуван през април.

С допълнителните 10,5 млрд. долара общият размер на върнатите средства ще достигне около 33 млрд. долара.

Въпреки че тази сума е половината от общата, която трябва да получат, тя е далеч от пълното погасяване на исковете за около 300 млрд. долара, подадени от кредитори срещу фалиралия финансов гигант.

Сривът на Lehman на 15 септември 2008 г. допринесе за избухването на глобалната финансова криза. Кредиторите чакаха три години и половина, за да си получат обратно парите, докато Lehman се бореше за контрол върху условията по плана за изплащане на дълговете.

През юни 2011 г. компанията предложи план за погасяването на дългове за около 65 млрд. долара, определен като "глобален компромис", предоставящ на кредиторите възможност да им бъдат възстановени по от 20 до 30 цента за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още