fallback

Фед смята, че може да управлява рисковете от програмата за вливане на ликвидност

Изкупуването на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, е приоритет заради възстановяването на жилищния сектор

22:04 | 04.10.12 г. 2

Федералният резерв на САЩ смята, че може да измени размера на месечните покупки на активи, така че да избегне рисковете, които произтичат от програмата за вливане на ликвидност в икономиката, предаде Bloomberg.

Повечето от участниците в последната среща на Федералния резерв, която се състоя през септември, смятат, че рисковете са управляеми, тъй като американската централна банка може да коригира изкупените обеми, посочва се в протокола от срещата, който беше публикуван днес.

От дискусията обаче става ясно, че не липсват и скептици за програмата, които възразяват с мотива, че тя ще попречи на Фед да оттегли икономическите стимули, които направи досега, когато настъпи подходящият момент за това.

Освен това участниците в срещата, които са подкрепили програмата, са се обединили около мнението, че приоритетно трябва да се изкупуват ценни книжа, обезпечени с ипотеки, тъй като те могат да подкрепят възстановяването на жилищния сектор в САЩ.

Протоколът потвърждава и думите на председателя на Фед Бен Бернанке, който заяви наскоро, че запазването на рекордно ниската основна лихва до 2015 г. отразява намерението на американската централна банка да подкрепи възстановяването, а не очакването, че икономиката ще остане слаба през следващите три години.

Някои от участниците са посочили, че определянето на цифрови прагове за безработица и инфлацията би могло да даде насоки за това колко дълго ще се запази основния лихвен процент близо до нулата.

Политиците освен това са се съгласили да проведат експеримент и да намерят консенсусната прогноза за тези прагове, при които да се прекрати действието на програмата за вливане на ликвидност. Очакванията им ще бъдат обсъдени на следващата им среща в края на този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още