IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли централните банки да координират действията си?

Ако всички те бяха разхлабили валутната си политика едновременно, това щеше да отправи по-силен пазарен сигнал, коментира анализатор

14:50 | 03.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

В рамките на 30 дни 5 ключови централни банки една след друга обявиха, че ще предприемат нови агресивни икономически стимули.

Въпреки че някои финансови активи като акциите реагираха позитивно на тези решения, анализатори изтъкват, че ефектът от интервенциите е можело да бъде по-голям, ако банките бяха координирали действията си и бяха обявили мерките в един и същи ден, пише CNBC.

„Тези фрагментирани действия бяха приети колебливо“, казва Кати Лиен, изпълнителен директор на BK Asset Management в Ню Йорк.

„Ако всички централни банки бяха разхлабили валутната си политика в един и същи ден, това щеше да отправи по-силен сигнал към пазарите“, допълва тя.

Европейската централна банка (ЕЦБ) "стреля" първа на 6 септември, когато президентът на институцията Марио Драги представи план за изкупуване на облигации на закъсали европейски страни.

ЕЦБ бе последвана от Федералния резерв (Фед) в САЩ, който обеща да изкупува по 40 млрд. долара ипотечни облигации на месец за неограничен период от време, докато безработицата в страната не се понижи устойчиво.

Азиатските централни банки се намесиха скоро след това. В средата на септември Японската централна банка разшири програмата си за изкупуване на облигации с 126 млрд. долара, докато седмица по-късно Китайската централна банка инжектира на пазара рекордните 58 млрд. долара за седмица.

Във вторник Австралийската централна банка изненада много наблюдатели като понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 3,25%.

Действията на банките първоначално бяха приети еуфорично от инвеститорите. Достигайки своя пик през септември, след решението на ЕЦБ, щатските индекси нараснаха с 4,4%. Европейските и азиатските индекси се повишиха съответно с 6,3% и 7,3%.

Пазарите обаче не успяха да се задържат на тези нива и при приключването на вчерашната сесия ръстовете им бяха ограничени до 2,65% в САЩ, 2,1% в Европа и 5,4% в Азия.

Според Лиен евентуални съвместни действия на централните банки биха имали много по-сериозен ефект, поне що се отнася до акциите.

„Ако целта на централните банки е била да повишат цените на акциите, облигациите, жилищата и останалите активи, все още е твърде рано да кажем дали са успели или са се провалили. Проблемът е, че акциите не успяват да преодолеят границата от първоначалния ръст през септември“, коментира тя.

Други анализатори изтъкват, че за момента подобни координирани действия не са необходими, тъй като пазарите не са в криза.

„Координираните действия са полезни в дни на дълбока криза като тази през 2008 г. и 2009 г., когато пазарите колабираха“, казва Шейн Оливър, инвестиционен директор на AMP Capital Investors.

„Трябва да признаем, че ако не бяха последните усилия на централните банки, валутите и акциите щяха вероятно да се търгуват на доста по-ниски нива“, коментира Лиен.

„Това, в което централните банки са наистина успешни, е овладяването на волатилността“, допълва тя.

Утре предстоят редовните месечни срещи на Английската централна банка (АЦБ) и ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
forum_rookie
преди 11 години
Добавка: от яд забравих да допиша следното: няма по-голяма наглост от това, тези *** да наричат себе си "пазари" - т.е. те са институцията, за която ни се вменява, че е най-доброто нещо (изобретено досега от човешкия род) по отношение на обществената справедливост. Ако съм сигурен, че няма да ме изтрият, сещате ли се какви (и колко много) каруцарски изрази ще употребя по техен адрес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
forum_rookie
преди 11 години
Ако всички централни банки бяха разхлабили валутната си политика в един и същи ден, това щеше да отправи по-силен сигнал към пазарите. Кои, по дяволите, са тези "пазари"? Ако обичате, с имената и адресите! Една шепа нагли пиявици само знаят да викат "дай", а не дават абсолютно нищо насреща. Всеки път когато се на*к*т, пищят до Бога някой да тича да ги избърше (с няколко трилиона парични единици). Пукам се от яд като се сетя как спестителите плащат за сметката на алчните наглеци. И ми обясняват, че нямало безплатен обяд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още