IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед смята, че може да управлява рисковете от програмата за вливане на ликвидност

Изкупуването на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, е приоритет заради възстановяването на жилищния сектор

22:04 | 04.10.12 г. 2
Фед смята, че може да управлява рисковете от програмата за вливане на ликвидност

Федералният резерв на САЩ смята, че може да измени размера на месечните покупки на активи, така че да избегне рисковете, които произтичат от програмата за вливане на ликвидност в икономиката, предаде Bloomberg.

Повечето от участниците в последната среща на Федералния резерв, която се състоя през септември, смятат, че рисковете са управляеми, тъй като американската централна банка може да коригира изкупените обеми, посочва се в протокола от срещата, който беше публикуван днес.

От дискусията обаче става ясно, че не липсват и скептици за програмата, които възразяват с мотива, че тя ще попречи на Фед да оттегли икономическите стимули, които направи досега, когато настъпи подходящият момент за това.

Освен това участниците в срещата, които са подкрепили програмата, са се обединили около мнението, че приоритетно трябва да се изкупуват ценни книжа, обезпечени с ипотеки, тъй като те могат да подкрепят възстановяването на жилищния сектор в САЩ.

Протоколът потвърждава и думите на председателя на Фед Бен Бернанке, който заяви наскоро, че запазването на рекордно ниската основна лихва до 2015 г. отразява намерението на американската централна банка да подкрепи възстановяването, а не очакването, че икономиката ще остане слаба през следващите три години.

Някои от участниците са посочили, че определянето на цифрови прагове за безработица и инфлацията би могло да даде насоки за това колко дълго ще се запази основния лихвен процент близо до нулата.

Политиците освен това са се съгласили да проведат експеримент и да намерят консенсусната прогноза за тези прагове, при които да се прекрати действието на програмата за вливане на ликвидност. Очакванията им ще бъдат обсъдени на следващата им среща в края на този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Както се казва, до сега нито един хомосексуалист не е забременял, обаче опитите продължават. Аинщайн ли беше казал, че да правиш един и същи опит и да очакваш различен резултат е върховна форма на глупост. Опити с печатане на пари са правени и преди и резултатът е добре известен на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Всички знаеме, че това няма как да стане.САЩ се нуждаят от структурна реформа, при това сериозна и ВЕНДАГА. Това, което се прави от 4 години насам е наглост,която няма как да се обясни.До тук - над 2 трилиона напечатани пари,16 трилиона дългове,но ние тъпо и упорито продължаваме да печатаме пари, като се надяваме,че щом нещо не е работило досега,то сега па може и да проработи.Ако печатането на пари създаваше работни места,Зимбабве щеше да е най-проспериращата икономика в света с банкноти от 300 трилиона.Най ми харесва "да проведат експеримент"...Е, да му мислят лабораторните мишки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още