IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Програмата за вливане на ликвидност може да включва не само ипотечни книжа

До това може да се прибегне, ако възстановяването на щатската икономика се забави, посочва Джон Уилямс от клона в Сан Франциско

09:30 | 26.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на клона на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на клона на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да разшири третия кръг от програмата за вливане на ликвидност (QE3) отвъд изкупуването на ипотечни облигации, в случай че възстановяването на американската икономика се забави, съобщава MarketWatch.

„За разлика от предишните програми за изкупуване на облигации, тази не е ограничена във времева рамка“, казва президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс. „Точно обратното. Тя е пряко свързана с това, което се случва с икономиката“.

На последната си среща на 13 септември Фед обяви, че ще изкупува по 40 млрд. долара ипотечни облигации на месец, докато като икономиката на страната се възстанови.

„Може да разширим програмата, така че да включва и други активи“, коментира той. Фед може да купува щатски ДЦК, ипотечни облигации и облигации, издадени от ипотечни агенции като Freddie Mac и Fannie Mac, посочва Уилямс.

Той допълва, че Фед може да продължи така наречената Операция Туист (за замяна на краткосрочен с дългосрочен дълг) и след края на годината, ако възстановяването се окаже незадоволително.

QE1 и QE2 имаха своя ефект върху пазарите, но все още има какво да се желае, когато говорим за икономическия растеж, допълва Уилямс.

Освен ако еврозоната не се окаже пред разпадане, Уилямс вижда във „фискалната пропаст“, към която патовата ситуация в американския конгрес тласка Вашингтон, по-голяма заплаха за икономиката на страната.

Уилямс прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ ще нарасне с 1,75% през тази година, с 2,5% през 2013 г. и 3,25% през 2014 г.

Той също така очаква безработицата да се понижи до 7,25% в края на 2014 г., а инфлацията да остане под заложените от Фед 2% „през следващите няколко години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още