IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засилва санкциите си срещу Иран и Сирия

Забранен ще бъде вносът на природен газ от Иран за ЕС, европейските компании няма да могат да изнасят метали, графит и софтуер за индустрията

19:27 | 15.10.12 г. 4
ЕС засилва санкциите си срещу Иран и Сирия

По време на заседанието на министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз в Люксембург бяха взети решения за засилване на санкциите срещу Иран и Сирия, съобщиха от пресслужбата на ЕС. Страните от ЕС ще трябва да се съобразят със затягането на мерките в областта на финансовите връзки, транспортния сектор и енергетиката.

През лятото ЕС забрани вноса на петрол от Иран, а сега идва ред и на природния газ. Причината за тази забрана е предположението, че режимът на Ахмадинеджад използва средствата от износа на енергийни продукти за финансиране на ядрената си програма.

Техеран упорито настоява, че програмата е предназначена за мирни цели, но опасенията на Запада са, че страната се готви да направи ядрена бомба и така да причини допълнителни сътресения в региона.

Министрите наложиха и допълнителни санкции по отношение на финансовите транзакции и връзките на ЕС с централната банка на Иран.

Забранен е и износът на графит, метали, софтуер, необходим за индустриално обородуване, както и за съоръжения за корабната индустрия от страните от общността към Иран. Въвежда се и специален режим за европейските компании, които работят с Иран. Те ще трябва да уведомяват своите правителства за планиран износ и финансов трансфер към Техеран.

Оставени са обаче няколко възможности – за стоки, които представляват хуманитарна помощ, храни и лекарства.

Сирия и продължаващото насилие срещу народа

В специална декларация външните министри осъдиха неспиращото насилие в Сирия. „Употребата на сила на сирийския режим е безпрецедентна – срещу гражданите се използват оръжия и бомбардировка от въздуха“, се казва в документа.

Посочено е още и нападението на обекти по границата с Турция, извършено от сирийските сили на 3 октомври.
От ЕС призовават за защита на населението и особено малцинствата и религиозните общности, които са сред големите жертви на гражданската война в страната.

САЩ и санкциите срещу Иран

Въпреки санкциите и наложеното ембарго, износът на САЩ към Иран е нараснал с 1/3 показаха данните на министерството на търговията на САЩ за първите осем месеца на година, цитирани от Ройтерс. През този период американски фирми са изнесли стоки на стойност почти 200 млн. долара, спрямо 150,8 млн. за периода януари – август 2011 година.

От министерството обаче обясняват, че става дума за храни, лекарства и хуманитарна помощ. Самите американски компании се оплакват много от въведените ограничения, тъй като техните партньори от Иран няма как да им платят за стоките след въведените финансови ограничения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
Хехе... късогледство... След като не те, а другите плащат сметката, к'во ги бърка да си разиграват политиките и интригите :)? Ще вдигнат данъците и цените, нека другите ги плащат... За съжаление мнозинството хора са късогледи, и поощряват разрастването на тези правителствени и неправителствено организиции които си правят каквото искат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Използват все още "силната" си позиция за да налагат мнението си като правилно. Както с много друго неща. Кафявото петно на гащите им расте обаче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Тези бюрократи съвсем изгубиха връзката с реалността. Не е ли крайно време да напишат истината за "гражданската" война в Сирия. Стига с тези манипулации на масите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Още веднъж се убеждавам в късогледството и тъпоумието на Евробюрократите. хем искат да диверсифицират доставките на енергийни източници, хем премахват един конкурент от пазара си. После защо скачат цените. Не само това ами забраняват на фирмите в ЕС да търгуват свободно навън. И за какво? Предположения, че Иран готви ядрена война? Пълни глупости. После ние се чудим защо цените на всичко скача. Еми ще скача, важното е ЕК да се чувстват богове, техните скачащи заплати пак ние плащаме, без дори да сме ги избирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още