fallback

Алексей Кудрин: Невъзможно е Гърция да остане в еврозоната

Демокрациите не винаги оцеляват, когато от гражданите се искат жертвите, необходими в момента в Европа, заявява за WSJ бившият руски финансов министър

10:06 | 24.10.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Алексей Кудрин. Снимка: Ройтерс

Вече не е възможно Гърция да бъде оставена в еврозоната, а вероятността за излизане от валутния съюз на Испания и Италия е много голяма, заяви бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин в интервю за Wall Street Journal.

„Трябва да бъдат взети всички мерки това да не се случи, но засега не виждам процесът да е поставен под контрол“, каза Кудрин.

При това той изрази опасението си, че икономическите проблеми в Европа може да се превърнат в политически. „Демокрациите не винаги оцеляват, когато техните граждани бъдат помолени за жертвите, с нуждата от които в момента се сблъсква Европа“, смята бившият министър.

По думите му поданиците на западните държави не са готови за понижаване на жизнения си стандарт, но ако правителствата не предприемат съкращаване на разходите, положението може да се влоши още повече.

„Русия вече премина през това през 90-те години на ХХ век, но благодарение на президента Елцин ние успяхме да преодолеем този период спокойно. Не съм уверен, че западните държави ще успеят да го преминат по същия начин – процесът може да се окаже доста болезнен“, отбеляза той, визирайки руския президент Борис Елцин.

Решенията на Европейската централна банка за мерки за икономическа подкрепа ще имат само временен ефект, тъй като капиталовите резерви на регулаторния орган не са безгранични. Кудрин обаче изрази увереността си, че еврото като обща валута все пак ще бъде запазено.

В краткосрочна перспектива той предвижда още по-сериозно забавяне на темпото на икономически ръст в Европа и смята, че правителствата трябва да намаляват дълговете си, което ще позволи да бъде постигнат растеж.

Що се отнася до САЩ, то проблемите с бюджетния дефицит и тавана на държавния дълг представляват сами по себе си значителни дългосрочни рискове, убеден е бившият министър.

„Не е важно коя от партиите ще спечели победата на изборите – и двете се намират в много трудно положение“, твърди той.

Според него обаче бъдещето на долара не е застрашено от нищо. „Доверието към долара още не е разколебано. Ако американската администрация се справи със задачата за консолидиране на бюджета през следващите няколко години, доларът ще остане устойчив. Но ако доларът отслаби позициите си, в света няма друга валута, която би могла да го смени“, категоричен е Кудрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още