IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Кудрин: Невъзможно е Гърция да остане в еврозоната

Демокрациите не винаги оцеляват, когато от гражданите се искат жертвите, необходими в момента в Европа, заявява за WSJ бившият руски финансов министър

10:06 | 24.10.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексей Кудрин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексей Кудрин. Снимка: Ройтерс

Вече не е възможно Гърция да бъде оставена в еврозоната, а вероятността за излизане от валутния съюз на Испания и Италия е много голяма, заяви бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин в интервю за Wall Street Journal.

„Трябва да бъдат взети всички мерки това да не се случи, но засега не виждам процесът да е поставен под контрол“, каза Кудрин.

При това той изрази опасението си, че икономическите проблеми в Европа може да се превърнат в политически. „Демокрациите не винаги оцеляват, когато техните граждани бъдат помолени за жертвите, с нуждата от които в момента се сблъсква Европа“, смята бившият министър.

По думите му поданиците на западните държави не са готови за понижаване на жизнения си стандарт, но ако правителствата не предприемат съкращаване на разходите, положението може да се влоши още повече.

„Русия вече премина през това през 90-те години на ХХ век, но благодарение на президента Елцин ние успяхме да преодолеем този период спокойно. Не съм уверен, че западните държави ще успеят да го преминат по същия начин – процесът може да се окаже доста болезнен“, отбеляза той, визирайки руския президент Борис Елцин.

Решенията на Европейската централна банка за мерки за икономическа подкрепа ще имат само временен ефект, тъй като капиталовите резерви на регулаторния орган не са безгранични. Кудрин обаче изрази увереността си, че еврото като обща валута все пак ще бъде запазено.

В краткосрочна перспектива той предвижда още по-сериозно забавяне на темпото на икономически ръст в Европа и смята, че правителствата трябва да намаляват дълговете си, което ще позволи да бъде постигнат растеж.

Що се отнася до САЩ, то проблемите с бюджетния дефицит и тавана на държавния дълг представляват сами по себе си значителни дългосрочни рискове, убеден е бившият министър.

„Не е важно коя от партиите ще спечели победата на изборите – и двете се намират в много трудно положение“, твърди той.

Според него обаче бъдещето на долара не е застрашено от нищо. „Доверието към долара още не е разколебано. Ако американската администрация се справи със задачата за консолидиране на бюджета през следващите няколко години, доларът ще остане устойчив. Но ако доларът отслаби позициите си, в света няма друга валута, която би могла да го смени“, категоричен е Кудрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
Едно време Русия (СССР) продаваше злато, за да помага с твърда валута на разните революционни движения в Африка, Азия и по света. Сега трупа злато, а има и излишъци в твърда валута. Не помага на никой, а действа пазарно. Кудрин е бил финансов министър на Русия. Имал е повече информация от нас (вкл. от "КГБ") така че много се съмнявам да говори чак такива глупости, както пишат във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Гръцката демокрация няма да понесе реформите , защото те още не са приложени реално , а политическата система е на ръба на оцеляването -това е ясно на всички . Целта е да се печели време - и вече не години , а месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Човека няма работя, какво лошо да изкара някой лев като изръси някой друг ред разсъждения уж негови?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Не вярвам на нито една дума на кудрин, защото той е много далече от истината!!!Това е същото като: Да излезе Жан Виденов, Клара Маринова и Нора Ананиева и да изразят съмнение в демокрацията и да кажат, че те са успели да преодолеят такава криза през 1996-97 г., защото са истински лидери! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
изказването на Кудрин ми прилича малко на "интереса клати феса", защото и на нефинансистите е вече пределно ясно че всички валути без изключение, отиват по дяволите, коя по-рано, коя по-късно, има ли изобщо някакво значение???...но какво да прави Русия с огромния си доларов резерв, когато и тя като Китай продава всичко възможно(едните суровини а другите труд) за нищо не значещи вече памучни, зелени хартийки. А пък ФЕД ще печата до тогава, до като изтрие и последния носталгичен спомен за някогашната твърда валута-$ и така заличи целия си външен дълг. Това явно разваля съня на руснаци и китайци, защото останалите не реват толкова яко а вземат мерки като индия и купуват злато неограничено, така че нямало друга валута....айде де..през хилядолетия наред златото винаги е било валута на валутите и на негова основа винаги може да се отпечата някоя нова екзотична валута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Русия вече премина през това през 90-те години на ХХ век, но благодарение на президента Елцин ние успяхме да преодолеем този период спокойно"- Да, с танкове по улиците на Москва. Иначе е прав, че западноевропейците изпитват ужас като чуят за понижаване на жизнения им стандарт. Но както се казва "не става само с ядене, трябва и........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още