IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър: Отлагането на "фискалната пропаст" няма да реши фискалната криза

Удължаването на данъчните облекчения за богатите американци ще създаде повече несигурност на пазарите, смята американският финансов министър

08:49 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тимъти Гайтнър.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс

Удължаването на данъчните облекчения за богатите американци ще създаде повече несигурност на пазарите, предупреди финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър, цитиран от CNBC.

Администрацията на Обама и Конгресът имат седем седмици, за да се справят с т. нар. “фискална пропаст” – едновременното увеличаване на данъчното бреме за заможните американски домакинства и съкращаването на публичните разходи, което е предвидено от началото на 2013 г.

Белият дом и законодателите във Вашингтон влязоха в спор дали тези мерки ще поставят Страната на неограничените възможности на устойчивия фискален път. Затова много политици и икономисти настояват да се отложи действието на мерките, за да си дадат политиците повече време.

Гайтнър обаче предупреди, че отлагането на “фискалната пропаст” няма да реши фискалната криза в САЩ. “Това ще постави на масата цялата несигурност, което няма да ни се хареса”, коментира той по време на събитие, спонсорирано от Wall Street Journal.

По-рано Тимъти Гайтнър и президентът на САЩ Барак Обама, който беше преизбран миналата седмица, се срещнаха с лидерите на синдикатите в страната. На тази среща Обама потвърди обещанието си да увеличи данъчното бреме за най-богатите и да понижи налозите за хората с доходи до 250 хил. долара годишно.

Гайтнър подчерта, че не е възможно да се редуцира бюджетният дефицит на САЩ без допълнителни данъчни приходи. Той посочи, че администрацията е предложила пакет от фискални реформи, които ще доведат до повишаване на приходите в хазната.

В петък Барак Обама ще се срещне с лидерите на демократите и републиканците в Конгреса. На тази среща ще започнат и преговорите за бюджета.

Американският президент още преди дни посочи, че е готов на компромиси и е отворен за нови идеи що се отнася до преодоляването на фискалната криза, но втвърди позицията си за данъчното облагане на американците с най-високи доходи.

Той предупреди, че ще наложи вето на всеки законопроект, който удължава действието на данъчните облекчения за най-богатите.

Междувременно републиканците като че ли смекчиха позицията си за данъчното облагане на заможните домакинства, което те определяха като “класова война”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още