IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще падне ли Wall Street в капана на разпродажбите?

Обичайното теглене на печалбите в края на годината може да прерасне в мащабна вълна заради опасенията около фискалната пропаст

09:15 | 08.12.12 г. 3
Ще падне ли Wall Street в капана на разпродажбите?

В края на годината инвеститорите обикновено продават акции, за да намалят загубите си. Опасенията около приближаващата фискална пропаст в САЩ обаче вероятно ще са още по-голям стимул за “разтоварване” както от печелившите, така и от губещите лотове, пише Ройтерс.

Ако Конгресът и Белият дом не се споразумеят за данъчното облагане и публичните разходи, от началото на следващата година ще започнат да действат по-високи ставки за облагане на капиталовите печалби. Това прави опцията за продажба на пакети от акции още по-привлекателна.

Книжата на Apple например изтриха близо 9 на сто само за седмица при условие, че поскъпнаха с над 25 процента годишно в продължение на 4 години, посочват от агенцията.

В последните пет сесии от акциите на 20-те най-добре представящи се компании в състава на S&P 500 само 4 не изгубиха позиции.

Желанието да се избегнат по-високите данъци върху инвестиционните портфейли може да причини допълнителна слабост на пазарите. Очаква се в следващите търговски сесии да се увеличат обемите, като се очаква активността на пазарните участници да се концентрира върху акциите.

Докато инвеститорите засилват продажбите, дружествата продължават да обявяват специални и ускорени плащания на дивиденти преди края на годината. Expedia например обяви специален дивидент от 52 цента на акция, който трябва да бъде платен на 28 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Преди средата на м. декември едва ли ще има разпродажби. След това поне до 10-ти януари който няма здрави нерви да стои извън пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
Хмм .... Може и със златцето да се случи нещо за познаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
primo
преди 11 години
и познайте какво ще стане с долара края на годината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още