IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Фискалната пропаст няма да бъде предотвратена до края на годината

Професорът от Нюйоркския университет очаква анемичен растеж от около 1,7% догодина, съпътстван от множество рискове

10:11 | 15.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Фискалната пропаст няма да бъде предотвратена до края на годината

Икономистът Нуриел Рубини, известен с мрачните си прогнози, след като предвиди финансовата криза от 2008 г., оправдава имиджа си, като очаква САЩ да паднат във „фискалната пропаст“, пише MarketWatch.

„Мисля, че има много голяма вероятност това да се случи“, казва той във връзка с опасността от Нова година да се задействат автоматичните съкращения на разходи и увеличения на данъци на стойност 600 млрд. долара, ако републиканци и демократи не постигнат споразумение в Конгреса относно бюджета.

Това обаче няма да е толкова лошо, посочва професорът от Нюйоркския университет и президент на Roubini Global Economics. „Ако се стигне дотам, пазарната реакция ще принуди двете партии да постигнат компромис.“

Дори и да се стигне до политическа сделка обаче Рубини смята, че БВП ще загуби 1,4% заради фискалните и данъчни политики, свързани с „фискалната пропаст“. Но въпреки тези предизвикателства според него САЩ ще се представят по-добре от други икономики.

„В дългосрочен план фундаментът на САЩ е много по-силен от този на останалите развити икономики“, изтъква той. В краткосрочен план обаче ни очаква още една година на анемичен растеж – вероятно едва 1,7%, придружен от рискове като фискалните препятствия, кризата в еврозоната, забавянето в Китай и евентуалното поскъпване на петрола при изостряне на ситуацията в Близкия Изток, казва Рубини.

На въпрос дали би приел поста на финансов министър, Рубини отговаря, че е едва ли президентът Обама би го предложил. Като обществена личност аз допринасям за икономическия дебат от сегашната си позиция, заявява икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още