IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама с последен опит да се избегне „фискалната пропаст“

Президентът ще обсъди с четирима лидери от Конгреса бюджетния спор

09:05 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама с последен опит да се избегне „фискалната пропаст“

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне днес с четиримата най-високопоставени членове на Конгреса, каза снощи говорителката на Белия дом Ейми Бръндейдж, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ Обама ще се срещне с лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд и на малцинството Мич Макконъл, както и с председателя на долната Камара на представителите Джон Бейнър и лидера на малцинството Нанси Пелоси. В четвъртък президентът съкрати отпуска си на Хаваите и се завърна във Вашингтон, за да подпомогне преговорите в Конгреса за избягването на т.нар. фискална пропаст.

Икономистите се опасяват, че ако тази мярка за увеличаване на данъците и рязко съкращаване на бюджетните разходи влезе в сила през януари, както е договорено, тя ще вкара страната в рецесия.

Вчера Сенатът заседава по тази тема, а Камарата на представителите си насрочи ново заседание за неделя, припомня Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че камарата на представителите може да продължи заседанията си от неделя вечерта до 2 януари, когато е последния ден от мандата на настоящия състав на Конгреса на САЩ, предаде Рoйтерс, като се позова на висш представител на републиканците в долната парламентарна камара.

Конгресът трябва да се събере в новия си състав, избран след частичните избори през ноември, на първо заседание на 3 януари.

В новия Конгрес представителите на Републиканската партия  запазиха мнозинството си, макар че леко го намалиха. 

По-рано бе съобщено, че за неделя е насрочено заседание на Камарата на представителите и че споразумението между републиканци и демократи относно т. нар. фискална пропаст ще бъде  постигнато преди крайния срок, тоест до края на годината.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още