fallback

Чарлз Евънс: Икономиката на САЩ ще нарасне с 2,5% през тази година

Бюджетните разходи трябва да бъдат ограничавани, но постепенно, смята президентът на клона на Фед в Чикаго

16:28 | 14.01.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската икономика ще нарасне с 2,5% през тази и с 3,5% през следващата година, смята президентът на клона на Фед в Чикаго Чарлз Евънс, съобщава Ройтерс. Той предвижда също така, че безработицата през 2013 г. ще се понижи до 7,4%, а през 2014 г. - до 7%. 

Според него добър индикатор за трудовия пазар би било, ако в продължение на няколко месеца се създават по 200 хил. работни места, но свалянето на безработицата до 6,5% вероятно няма да стане преди средата на 2015 г.

През миналия месец Федералният резерв се ангажира да запази близките до нулата лихви, докато безработицата не спадне до прага от 6,5%, при положение, че инфлацията не превишава 2,5%.

Ясно определената гъвкавост в паричната политика вдъхва увереност на пазарите, че ще осигурим нужната ликвидност, като същевременно гарантира, че няма да се поколебаем да затегнем монетарната политика, ако се наложи, казва Евънс.

Речта на Евънс, който настояваше за точно такава политика повече от година, е първата от средата на 2011 г., което означава, че е доволен от настоящата политика на централната банка.

През третото тримесечие на 2012 г. щатската икономика се разшири с годишен темп от 3,1%, но през последното растежът вероятно се е забавил. През миналия месец Фед прогнозира ръст на БВП през 2012 г. от 2,3-3%, а за 2013 г. - 3-3,5%.

Евънс предупреди американските политици да не предприемат твърде агресивни стъпки за ограничаване на бюджетните разходи. „САЩ трябва да заздравят финансите си, но постепенно, за да се избегнат нови икономически сътресения“, съветва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още