IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко важни са новите целеви прагове на Фед?

Мненията варират от запазване посоката на паричната политика до значително отражение върху фондовия и особено върху облигационния пазар

13:52 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Колко важни са новите целеви прагове на Фед?

Обещанието на американския Федерален резерв от вчера да продължи с разхлабената монетарна политика до голяма степен оправда очакванията, но нестандартният ход на институцията да определи цели в цифрово изражение завари мнозина неподготвени, пише в свой коментар CNBC.

Американските акции заличиха печалбите си във волатилната вчерашна сесия, след като централната банка на страната направи безпрецедентното изявление за запазване на основната лихва на близко до нулата ниво, докато безработицата не спадне под 6,5%, а инфлацията не надхвърли 2,5%. В допълнение Фед обяви, че ще продължи с месечни покупки на дългосрочни държавни облигации и на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на обща стойност от 85 млрд. долара, докато ситуацията на пазара на труда не се подобри.

На първо четене нестандартният ход на Фед изглежда като пореден претекст за борба с непостоянното и неоправдаващо очакванията темпо на икономическо възстановяване в САЩ. Но някои пазарни анализатори предупреждават да не се разчита прекалено много на това.

Според Грег Гибс, главен валутен стратег в RBS, целите в цифрово изражение не са чак толкова агресивни, тъй като централната банка вече бе загатнала за тях през миналата година.

„Тези цифрови прагове са съвместими с икономическите прогнози и предвижданията за основната лихва, съдържащи се в тримесечните икономически прогнози на Фед от миналата година насам“, посочи Гибс. Всъщност той твърди, че праговете са „малко по-меки“ от очакваното, отбелязвайки, че дългосрочната „основна насока“ на Фед за безработицата бе 5,2-6,0%, така че 6,5% е над горния край на посочения диапазон.

„Някои от управителите на Фед са изразили готовност да приемат краткосрочна инфлация до 3%, за да може целта за пълна заетост да бъде доближена в по-голяма степен“, подчерта стратегът.

Андрю Уилкинсън, главен икономически стратег в Miller Tabak, добави, че „макар малцина да очакваха, че Фед ще избърза с приемането на официални цели за инфлацията и безработицата, предпоставките за това бяха създадени през тази година и макар че моментът е изненадващ, напредъкът в обвързването с тези променливи не е“.

Но някои пазарни наблюдатели като Роб Аспин, ръководител на отдела за инвестиционни стратегии на фондовия пазар в Standard Chartered Bank, който определи промяната в политиката на Фед като „исторически ход“, смятат, че тя ще има съществено въздействие върху пазарите.

Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още