IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководители на Фед не одобряват новите цели за паричната политика

Според Джефри Лакър безработицата не дава пълна картина на трудовия пазар, а Ричард Фишер е загрижен за инфлационния праг

18:33 | 14.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на централната банка в Ричмънд Джефри Лакър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на централната банка в Ричмънд Джефри Лакър. Снимка: Ройтерс

Президентът на Федералния резерв в Далас Ричард Фишер заяви, че се е противопоставил на решението, взето от централната банка по-рано тази седмица, да заложи инфлационна цел и ниво на безработицата, които да бъдат постигнати, преди банката да обмисли евентуално повишаване на лихвените проценти, съобщава MarketWatch.

В интервю за CNBC Фишер изтъква, че е бил особено загрижен за заложения инфлационен праг от 2,5%. „Направо нямах думи“, коментира Фишер, допълвайки, че според него Фед вече е направил достатъчно в подкрепа на икономиката. 

В сряда председателят на Фед Бен Бернанке и неговите колеги се съгласиха за първи път в историята да поставят целеви детерминанти на паричната политика. Те обявиха, че ще задържат лихвените проценти близки до нулата, докато безработицата остава над 6,5%, а инфлацията не нараства над 2,5%.

Фишер се страхува,че програмата за изкупуване на облигации на Фед разширява баланса на централната банка до степен, от която „ние никога няма да можем да напуснем тази позиция“. Фишер призовава щатския конгрес и Белия дом да постигнат споразумение за устойчиво понижаване на дефицита, за да избегнат фискалната пропаст.

Фишер допълва, че политиката на Фед „насърчава Конгреса да не си свърши работата“.

Федералният резерв не трябва да използва заложена цел за безработицата като условие да повиши лихвените си проценти, коментира президентът на централната банка в Ричмънд Джефри Лакър.

„Един единствен индикатор не може да разкрие пълната картина на трудовия пазар в страната“, посочва Лакър. Вместо това Фед трябва да опише в „количествени измерения“ икономическите условия, при които ще се наложи промяна на монетарната политика, препоръчва той.

Неговото изявление беше направено в петък в края на „периода на информационно затъмнение“, в който представителите на Фед обикновено не коментират решенията, взети на последната си среща.

Президентът на Фед в Ричмънд се разграничи от всички решения по монетарната политика на Фед от началото на годината. Той потвърди своето виждане, че допълнителното изкупуване на облигации от страна на централната банка крие риск от по-висока инфлация, посочвайки, че в краен случай Фед трябва да купува единствено ДЦК, а не ипотечни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още