IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от новата серия количествени улеснения на Федералния резерв?

След два кръга вливане на ликвидност и 145% поскъпване на златото нищо не предвещава промяна в настроенията

10:17 | 03.10.12 г. 3
Какво да очакваме от новата серия количествени улеснения на Федералния резерв?

Какво да очакваме от действията на централните банки? Какви ще са ефектите върху курса на долара и еврото решенията на Федералния резерв и Европейската централна банка? Какво ще стане със златото? Представяме ви позицията на Атанас Малаков*

Изминаха вече три седмици, откакто Федералният резерв на САЩ обяви началото на третата серия от програмата за количествени улеснения (QE3). По този повод с пълна сила продължават коментарите и дискусиите за ползите и вредите от допълнителното стимулиране на икономиката.

С тази статия се опитвам да проследя какъв е ефектът от предишните две серии на програмата върху някои основни макроикономически показатели, пазарни индикатори, както и върху цената на златото. Това ще ни даде по-ясна представа какво можем да очакваме от новата серия количествени улеснения (QE3).

Първата серия количествени улеснения (QE1) се реализира в периода ноември 2008 – юни 2010. В този период са изкупени правителствени и ипотечни облигации на обща стойност 1,7 трилиона долара. Втората серия (QE2) е от ноември 2010 до юни 2011 и тогава са изкупени облигации на стойност 600 млрд. долара. Предвижда се в третата серия (QE3) Федералният резерв да изкупува всеки месец ипотечни облигации за 40 млрд. долара.

В допълнение към това основният лихвен процент ще бъде запазен на ниво 0,25%. Този факт ясно показва намеренията на Федералния резерв да провежда силно изразена експанзионистична политика в предстоящите месеци. Тази нова серия вливане на ликвидност в икономиката има две основни цели, а именно да се намали безработицата и да се осигури ценова стабилност. Възможно ли е да бъдат постигнати тези две цели едновременно?

Оказва се, че е възможно, ако се наблюдава ключовият показател „естествено ниво на безработица”. Това е нивото на безработица, което съответства на пълна заетост в икономиката. Нарича се още структурна безработица. При това ниво търсенето и предлагането на труд са в дългосрочно равновесие при определено ниво на заплащане. Под това ниво на заплащане безработните не искат да започнат нова работа.

Причините могат да бъдат различни, като например държавни помощи, търсене на по-добри условия, търсене на работа по специалността и т.н. Според Бюджетната служба на конгреса естественото ниво на безработица в САЩ е 6%. Актуалното ниво на безработица за август 2012 е 8,1%. Разликата между тези две нива е 2,1 процентни пункта.

Именно с тези 2,1 процентни пункта шефът на Федералния резерв Бен Бернанке иска да се пребори и да свали безработицата до нейното естествено ниво.

Много автори приемат естественото ниво на безработица като ориентир за инфлацията. Съществува хипотеза, че естественото ниво на безработица се асоциира със стабилна инфлация. Ако се направи опит актуалното ниво на безработица да се свали под естественото, тогава работниците ще поискат увеличение на заплатите и с това ще увеличат очакванията си за инфлация.

Именно по този начин ще бъде задействана инфлационната спирала. С други думи, докато актуалната безработица е по-голяма или равна на естествената, инфлацията ще бъде стабилна и няма да се увеличава. Именно тук Бернанке вижда шанс да намали безработицата с 2%, без това да повиши инфлацията.

Данните за безработицата и инфлацията от края на 2008 г. до сега му дават увереност, че ще успее. През ноември 2008 г. нивото на безработица в САЩ е 6,8%. Следва ръст до максимума от 10% през октомври 2009 г. След двете серии количествени улеснения нивото на безработица пада и се движи между 8,1% и 8,3% през 2012 г. Както се вижда от графиката по-долу, ефектът на количествените улеснения върху нивото на безработица не е особено голям, но все пак се наблюдава известен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
atanas77
преди 11 години
Аз също съм на мнение, че данните може и да са манипулирани. Така например много съмнително е, че точно месец преди президентските избори в САЩ безработицата пада под 8% за пръв път от 4 години насам. Също така няколко месеца преди да започне третия етап на количествени улеснения инфлацията ударно се задържа на нива под 2%. Иначе в индекса на потребителските цени (СРI) влизат бензина и дизела, но не и петрола. Освен цените на стоките влизат и количествата, така че когато се увеличи някаква цена и се намали потребяваното количество, ефектът върху инфлацията не е много голям. В момента много се дискутира до кога да продължат монетарните стимули (изкупуване на облигации и близък до нулата лихвен процент). Именно за това съм въвел показателят естествено ниво на безработица (структурна безработица), за да служи като долна граница за ориентир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
FNM
преди 11 години
Без да съм толкова краен като преждеизказалия се и аз мисля, че данните за инфлацията, а и за безработицата се манипулират в САЩ. И не само там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Графиките, байно, си ги сложи в рамка и си ги висни на стената.Кой,за Бога,ти каза,че данните за инфлацията и безработицата са верни?Да ти е идвало наум,че,идвайки от правителствени източници,са фалшифицирани - систематично и целенасочено?Бюджетната служба на Конгреса била определила естественото ниво на безработица.Хайде бе! А ако се окаже, че при 300 милиона население 8% е по-реалистично естествено ниво? За периода 2009-2010 цената на петрола се покачи почти с 60%.Как така инфлацията остава около 2%? Само защото единствено САЩ не я включват в изчислението на CPI?! Aми тогава и аз мога да ти кажа, че безработицата в Бг е под 3% защото не се отчитат сезонните уволнения в строителството и селското стопанство..Ха, ама че разбирач!Сори, братле, ама QE3 на ФЕД е откровено нагла стъпка къпм преизбирането на еврейската марионетка с повечкото тен.И това псоледно "ударно" падане на инфлацията.Е тук CPI трябваше да скочи над 8-10%Може би наистина е толкова,ама кой да каже истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още